U trendu

Zimbabve traži ekstradiciju američkog zubara zbog ubistva lava

Zimbabve će zatražiti ekstradiciju američkog zubara, koji je ubio lava, namamljenog da izađe iz nacionalnog parke, i time izazvao gnev međunarodne javnosti, rekao je večeras jedan ministar u zimbabveanskoj vladi.

To je prvo zvanično reagovanje ove afričke zemlje na ubistvo lava Sesila, i u njemu se minstar prirodne okoline, vodoprivrede i klime Opa Mučinguri verbalno obrušio na zubara Valtera Džejmsa Palmera, pa ga je čak optužio da je pokušao da naruži imidž Zimbabvea.

„Nažalost, prekasno je za hvatanje stranog lovokradice, pošto je on već zbrisao u zemlju iz koje potiče. Ali mi pozivamo odgovorne vlasti da ga isporuče Zimbabveu, kako bi mogao da snosi odgovornost“, rekao je Mučinguri na konferenciji za novinare.

Palmer je u utorak izdao saopštenje u kojem je naveo da se oslanjao na svoje vodiče, kako bi sve bilo legalno.

Dva Zimbabveanca – profesionalni lovac i zemljoradnik – uhapšena su zbog ubistva lava, koje je izazvalo međunarodnu osudu.

Palmer se trudio da se mnogo ne oglašava, ali su predstavnici američke federalne agencije za divljač danas saopštile da ih je kontaktirao predstavnik zubara iz Minesote.

Ubistvo lava Sesila je toliko razjarilo javnost u svetu, da se čak i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija oglasio, usvojivši juče rezoluciju o borbi protiv krijumčarenja divljači i ilegalnog lova – što je kulminacija dvogodišnje kampanje koja se vodi iz Gabona i Nemačke.

Veruje se da je Palmer gađao lava lukom i strelom ispred nacionalnog parka Nvange iz kojeg je namamljen na privatno zemljište – tako što je crkotina druge životinje namontirana na kola, rekli su zimbabveanski stručnjaci za zaštitu prirode.

Nekih 40 sati kasnije, Palmer je pronašao lava i ubio ga iz puške.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar