U trendu

Zvaničnik Stejt departmenta: Rusija da utiče na vladu Sirije

Rusija mora da iskoristi uticaj koji ima na sirijsku vladu i zaustavi napade koji prete sedmonedeljnom primirju u Siriji, kao i međusirijskim mirovnim pregovorima u Ženevi, rekao je neimenovani zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Sirijski opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) je „s pravom isfrustiran time što režim stalno krši primirje“ i blokira pristup humanitarne pomoći, kazao je taj američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Sirijska opoziciona koalicija u Ženevi saopštila je ranije danas da je apsurdan nastavak mirovnih pregovora usred vladinih napada i uskraćivanja pristupa humanitarne pomoći i obustavila je svoje formalno učešće u međusirijskim pregovorima u Ženevi.

HNC je pozvao na „ozbiljnu reviziju pregovora“, saopštivši da obustavlja učešće u pregovorima, mada ne i da ih napušta, a da je takvu odluku doneo kako bi dao vremena za reviziju, preneo je AP.

U saopštenju, koje je član opozicione delegacije Rijad Aga objavio na svojoj Fejsbuk stranici, a koju su potom objavili i drugi članovi opozicije, HNC navodi da je obustava učešća u pregovorima „šansa za sve da primene relevantnu rezoluciju UN i odgovore na glavno pitanje, a to je formiranje vladajućeg tela u kojem predsednik Bašar al-Asad neće imati ulogu“.

Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura rekao je da je ubedio opozicionu delegaciju da ostane u Ženevi i učestvuje u neformalnim, tehničkim razgovorima sa njim i njegovim timom o sirijskoj političkoj tranziciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama saglasili su se danas u telefonskom razgovoru da učvrste primirje u Siriji, u čijem su postizanju dve zemlje posredovale, saopštio je Kremlj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.