U trendu

Zvanično objavljen nuklearni sporazum Irana i svetskih sila

Posle višegodišnjih pregovora Iran i šest svetskih sila postigli su danas u Beču istorijski dogovor o iranskom nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija.

Time se, ocenjuju mediji, stavlja tačka na dugogodišnji spor između Zapada i Irana i otvara nova poglavlje u međunarodnim odnosima.

Prema sporazumu, embargo Ujedinjenih nacija na oružje ostaće na snazi pet godina, a zabrana kupovine raketne tehnologije ostaće na snazi osam godina.

Iran je prihvatio „povratni mehanizam“, prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen, prenose agencije.

Takođe je postignut kompromis kojim se dozvoljava inspektorima UN da posete iranske vojne objekte u okviru svojih posmatračkih zadataka, mada pristup tim lokacijama iranske vlasti neće odobravati automatski.

Sporazum predviđa i pravo Teherana da ospori neki takav zahtev UN, kao i uključivanje nadležnog arbitražnog tela koje će odlučivati o tome.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, obnovljeni su krajem 2013, u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, dok je Iran oduvek tvrdio da razvija nuklearni program u mirovne svrhe.

Postizanje sporazuma predstavlja veliku političku pobedu predsednika SAD i Irana, Baraka Obame i Hasana Rohanija, ali obojica lidera suočiće se sa skepsom uticajnih predstavnika tvrdokorne struje kod kuće, nakon višedecenijskog neprijateljstva između dve zemlje, ocenjuje Rojters.

Iako postignut, sporazum će verovatno naići na otpor kako u samom Iranu, gde je potrebna podrška vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneija, tako i u SAD čiji Kongres ima dva meseca za njegovu ratifikaciju čemu se republikanci otvoreno protive.

U prvom reagovanju na nuklearnih sporazum izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ocenio da je reč o „lošoj grešci istorijskih razmera“ i najavio da će Izrael preduzeti sve mere da ga blokira.

Si-En-En navodi da će dogovor, koji naziva ključnim dostignućem spoljne politike predsednika SAD Baraka Obame, relaksirati odnose između Irana i Zapada, i da će njegovi efekti verovatno zatalasati nemirni Bliski istok.

Ukidanje sankcija Iranu će doneti brz ekonomski rast usled otklanjanja restrikcija koje su drastično naškodile uvozu i smanjili njegov izvoz nafte, a kako prenosi IRNA, milijarde američkih dolara iranske imovine, zamrznute usled uvedenih sankcija, biti odmrznute.

U tom kontekstu, BBC navodi da će Iran ojačati ekonomsku snagu, time i politički uticaj, na šta neki bliskostočni akteri, poput Saudijske Arabije i Irazela, neće blagonaklono gledati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar