U trendu

Njujork post: Nije isključen koordinisani napad na crkve

Šefovi Zvanične vatrogasne službe grada Njujorka (FDNY) istražuju o tome da li je požar koji je progutao Sabornu crkvu Svetog Save na Menhetnu povezan sa istovetnim požarima u pravoslavnim crkvama u Australiji i Rusiji, objavljeno je danas na sajtu „Njujork posta“, koji se poziva na neimenovane izvore.

Isti izvori su rekli da nije isključena mogućnost da je reč o koordinisanim napadima na pravoslavnu veru, navodi njujorški list.

„Želimo da utvrdimo da li postoji bilo kakva veza (između tih požara)“, rekao je izvor blizak istrazi, dodavši da zvaničnici „pokušavaju da dođu do informacija iz prve ruke“ iz crkava u Australiji i Rusiji.

Neimenovani izvor je konstatovao da su požari izbili istog dana i da crkve u kojima su se dogodili pripadaju istoj veri.

„Jedan od izvora toplote su sveće. Zgrada ima i grejanje i struju, koji su takođe toplotni izvori. Međutim, nećemo reći da su sveće uzrok požara samo zato što su se nalazile u crkvi. To bi od nas bilo nesmotreno“, zaključio je izvor na koji se poziva „Njujork post“.

Komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro rekao je juče da su požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izazvale neugašene sveće.

On je rekao da je sveće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, preneo je „Njujork dejli njuz“.

U četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

Osim crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam.

Zvanično potvrđeno: Požar u Njujorku nije podmetnut

Zvanično je potvrđeno da požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, nije podmetnut, rekla je konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković posle sinoćnjeg razgovora sa gradonačelnikom Njujorka Bilom de Blazijem.

Živković je rekla da je posredstvom Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu upućena nota Stejt departmentu sa zahtevom da se svi rezultati istrage uzroka stave na uvid Konzulatu.

„Očekujemo da to bude odmah po završetku istrage“, dodala je Živkovićeva.

Prema njenim rečima, još je rano da bi se govorilo o konkretnim rezultatima istrage.

„Nemamo još nikakvih indikacija u kom pravcu ide istraga i da li se sumnja na teroristički akt ili bilo šta što bi bile čudne okolnosti. U ovom momentu nemamo zvanični izveštaj“, istakla je Živkovićeva.

Živkovićeva je dodala da se srpska zajednica u Njujorku već pokrenula i da je dan posle požara stiglo hiljade mejlova različitih inicijativa.

„Posle jedne velike neverice i velike tišine zajednica je odreagovala na najbolji mogući način i sada svi razmišljamo pozitivno bez obzira na užasnu situaciju“, navela je generalni konzul.

Živkovićeva je navela da svi imaju pozitivan stav da se crkva mora i treba obnoviti i da će sve biti učinjeno da se to u što skorijoj budućnosti i desi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.