Boomerang

Žanr: Komedija


Glavne uloge: Lazar Ristovski, Paulina Manov, Nebojša Glogovac, Dragan Jovanović, Maja Sabljić, Petar Božović, Milena Dravić, Nikola Đuričko, Zoran Cvijanović, Tijana Kondić, Vojin Ćetković, Nikola Kojo, Bojan Dimitrijević, Rambo Amadeus, Nikola Simić, Danica Ristovski, Bata Paskaljević, Mile Stanković, Jovan Ristovski, Branislav Stojanović, Olja Pešić
Scenario: Svetislav Basara
Producenti: Bora Bulajić, Lazar Ristovski, Dejan Vražalić
Režija: Dragan Marinković („Vizantijsko plavo“)

SINOPSIS

„Boomerang“ – naizgled običan beogradski kafić, naizgled običnog beogradskog dana. Pozornica za Mikija (Glogovac), dobrog u duši, ali čoveka koji svoju dobrotu retko pušta na slobodu; Bobija (Ristovski), neoženjenog, neodgovornog, lakomislenog, ali u neku ruku i hrabrog čoveka, koji kao i svi ostali na ovim prostorima – pije, iako mu to škodi; i Tonija (Jovanović) dobrog čoveka koji svoju dobrotu ne skriva, jedino što ima tajnu strast da podmeće požare.

S obzirom na to da nijedna balkanska krčma ne može bez žena tu su i: Olga (Manov) – naizgled prava beogradska lujka, a u stvari mnogo više od toga – boji se jedino tate; Stanislava (Sabljić), čija tajna dobrog izgleda leži u činjenici da pije isključivo rum na eks. Veoma obrazovana, na prvi pogled, bez emocija; G-đa Ranka Jeftić (Dravić), žena sa mnogo talenata, čija karijera počinje u toaletu Kinoteke. Da li će završti u kabinetu predsednika vlade?; i Slavica (Kondić), maloletna unuka g-đe Ranke, u drugom stanju ne svojom krivicom.

U smutnim vremenima, a i šire, obavezno je i prisustvo organa reda i mira, tako da je tu i Inspektor (Božović) – čovek „oženjen“ svojim poslom. Radi ga i u slobodno vreme. Kako bi slika našeg sveta bila što živopisnija obavezno je i prisustvo: Stampeda (Đuričko), Stanislavinog sina i ne naročito sposobnog šefa mafije u pratnji svojih silosa; Zgodnog (Ćetković), kome je priroda podarila telo i lepotu, bez pameti, i koji je ni kriv, ni dužan, otac dva tuđa deteta; i Mutavog (Rambo Amadeus) – gluvo-nemog i ćelavo-jakog.

U svakoj kafani postoje i slučajni gosti ČKGS (Čovek koji gubi sat) (Cvijanović) – čovek za koga je vreme odavno stalo, ali on ga uporno traži; Aprcović (Simić) – penzioner, najstariji u ovoj priči, kako po godinama tako i po iskustvu, zamalo je u rodu sa Mikijem; Taksista-ginekolog (Dimitrijević) – mlad čovek, ne baš uspešan, ali sa dobrim rodbinskim vezama; i Pljačkaš (Jeremić) – student, neodlučan oko izbora karijere.

Kakva je to kafana bez muzike? Zato je tu Pavle (Kojo), izvanredan pevač, Stanislavin pratilac; njegova muzika podseća Stanislavu na prelepo vreme njene mladosti. Ko tu koga, zašto, kako i koliko… previše je komplikovano objasniti, zato je možda bolje pogledati film, pa prepričavati dalje svojim rečima.

DRAGAN MARINKOVIĆ – reditelj

Rođen je 1950. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek filmske i televizijske režije. U isto vreme je diplomirao i na Pravnom fakultetu – međunarodni smer. Projekti u kojima je bio reditelj ili scenarista su prikazani u više od pedeset zemalja. Dobitnik je velikog broja nagrada, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Prvi igrani film, „Neka čudna zemlja“, predstavljao je Jugoslaviju u konkurenciji za prvog Feliksa, evropskog „Oskara“, u Berlinu 1988. godine.

Izbor iz filmske i video produkcije:

 • 1988: „Neka čudna zemlja“ (igrani film i serija)
 • 1993: „Vizantijsko plavo“ (igrani film)
 • 1996: „Lepotica“ (scenario za igrani film)
 • 1998: „Putovanje na jug“ (scenario za igrani film)

  SVETISLAV BASARA – scenarista

  Jedan od najpoznatijih i najviše štampanih pisaca srednje generacije u Jugoslaviji. Njegov se opus sastoji od romana, zbirki priča i eseja. Dobitnik je mnogih nagrada i veoma dobro prihvaćen, kako od kritike, tako i od čitalaca. Srpska književna kritika izabrala je njegov roman „Fama o biciklistima“ među deset najboljih romana decenije. Knjige ovog originalnog pisca, nesumnjivo predstavljaju izazov za filmsku ekranizaciju. Do sada su mnoge od njih poslužile kao osnov za pozorišne predstave. „Boomerang“ je njegov prvi, originalni filmski scenario.

  Bibliografija (romani):

 • „Kinesko pismo“, 1985
 • „Napuklo ogledalo“, 1986
 • „Fama o biciklistima“, 1988
 • „Na Gralovom tragu“, 1990
 • „Mongolski bedeker“, 1992
 • „De bello civilli“, 1993
 • „Ukleta zemlja“, 1995
 • „Looney tunes“, 1997
 • „Sveta mast“, 1998
 • „Kratkodnevnica“, 2000

  Bibliografija (pripovetke i eseji): „Priče u nestajanju“, „Peking by night“, „Fenomeni“, „Na ivici“, „Tamna strana meseca“…

  Zvanična prezentacija filma:

 • www.boomerangfilm.co.yu

  Premijera: Sava Centar, 20. septembar 2001. godine

 • Ostavite komentar

  Ostavite komentar