Nevolje sa Poli

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 90 min.
Premisa: „On igra na sigurno, ona je slobodnog duha. On pažljivo planira svoj život, ona pušta da je nosi vetar.“

Glavne uloge:

Ben Stiler (Ben Stiller), Dženifer Aniston (Jennifer Aniston), Filip Sejmur Hofman (Philip Seymour Hoffman), Debra Mesing (Debra Messing), Henk Azarija (Hank Azaria), Alek Boldvin (Alec Baldwin)

Scenario: Džon Hamburg (John Hamburg)
Režija: Džon Hamburg (John Hamburg)

SINOPSIS

Ruben Fefer (Ben Stiler) ima lep život i dobru karijeru zato što igra na sigurno. Pošto je najbolji procenjivač rizika za vodeće osiguravajuće društvo, Ruben je ekspert za minimalizovanje opasnosti – ništa ne rizikuje i ništa ne gubi. Poli Prins (Dženifer Aniston) živi kao da igra na sreću. Uživa u slučajnostima koje joj donosi postojanje. Uvek postoji druga mogućnost: novi posao ili još jedan stan u drugom gradu ako to ne upali. Ništa posebno? Idemo dalje.

Kada se Ruben i Poli slučajno nađu na istoj žurki, nedavno (i to grubo) ostavljeni Ruben zaključuje da bi bar jednom sreća mogla da bude na njegovoj strani. „Smuvavanje“ sa Poli moglo bi da bude pravo rešenje za vraćanje njegovog života na pravi put. Ona je privlačna, sveža, zabavna, a i znaju se iz sedmog razreda, kad su oboje bili delegati u UN. Koliko neko može da se promeni? Poli verovatno nije imala tetovaže u srednjoj školi, niti je volela začinjenu hranu, provokativne latinoameričke plesove ili skupljanje suvenira od bivših frajera kao što je poluslepa krtica koju je pokupila u Italiji.

Kad je reč o Rubenu, njegova sklonost da planira sve u životu možda nije bila tako sveobuhvatna u srednjoj školi, niti je njegov prezir prema životu nasred puta bio tako naglašen. Čak i nasred puta Ruben saznaje da će nailaziti na razne prepreke kao što je nesvarljiva hrana, strašne priče za decu i kućni ljubimci oštećenog vida. Život je riskantan, a takva je i ljubav. Kad je Poli tu, zar bi neko mogao da očekuje i da uživa u nečem manjem?

O FILMU

Scenaristi i reditelju Džonu Hamburgu, čija je veština u prikazivanju komičnih likova, smešnih dijaloga i urnebesnih i ponekad preteranih scenarija napravila hitove od ranijih filmova za koje je pisao scenarije – „Upoznaj njene roditelje“ i „Zulender“, lik Rubena Fefera, činovnika osiguranja koji nikada ne rizikuje, bio je nepoželjan pre nego što je i počeo da piše. Nekoliko meseci pre nego što je Hamburg počeo da piše, likovi Rubena i ostalih koji čine njegov svet zaokupljali su maštu scenariste. Hamburg se seća: „Kod ovog filma sam razmišljao šta bi bilo najgore za čoveka koji planira ceo svoj život? Pomislio sam da bi to bilo da ga žena sa kojom je spreman da provede ceo život ostavi na medenom mesecu i da onda mora da počne iz početka. Šta je sledeće najbolje ili najgore što bi moglo da mu se desi? Upoznaje devojku za koju misli da može da se veže, a ispostavlja se da je ona najnestalnija osoba na svetu. Ceo film je nastao iz toga.“

Kao i na ranijim scenarijima koje nose likovi, Hamburg je počeo da skicira „Poli“ bez određenih glumaca u vidu za određene uloge. Umesto toga, stvorio je čvrste likove kako bi imao realnu osnovu i da bi kasnije uneo dinamiku i komiku. „Pokušavao sam da napišem scenario za romantičnu komediju i imao sam zamišljene likove. Uglavnom sam se trudio samo da pišem i da ne zamišljam glumce u tim ulogama pošto volim da stvaram likove dok meni ne počnu da deluju stvarno. Ipak, već sam radio sa Benom na nekoliko filmova i što sam više formirao lik Rubena, to sam više mislio da je Ben pravi glumac za tu ulogu. Svakog dana sam ga zamišljao kako izvodi te scene.

Za naslovnu ulogu bivšeg delegata UN i devojke u koju se Ruben zaljubljuje posle raskida Hamburg se odlučio za glumicu Dženifer Aniston, dobitnicu nagrade Emi, čija je reputacija komičarke obezbeđena posle deset sezona serije „Prijatelji“, u kojoj je igrala Rejčel Grin i čiji je sve duži spisak nezaboravnih uloga („Svemoćni Brus“, „Dobra devojka“) proširio njenu popularnost.

Hamburg se seća: „Pokušavao sam da smislim ko bi mogao da igra Poli i odlučio sam se za Dženifer iz više razloga. Oduvek sam njen veliki obožavalac zbog „Prijatelja“ i nekih filmova koje je uradila za vreme te serije. Bila je izvanredna u „Office Space“ i fenomenalna u „The Good Girl“. Upoznao sam je i osetio sam da je ona ta. Znao sam da ima sposobnost da odigra scene sa Benom i da ga prati po sposobnosti za komično i osećaju za trenutak, ali da može da igra i dramske scene. Dženifer je unela toliko toga u lik Poli, onih stvari koje samo ona može da izvede. Veoma je zabavna i prefinjena.“ Za Bena Stilera u ulozi Rubena Fefera ovo je bilo bukvalno vraćanje staroj ekipi; ne samo Hamburgu već i producentima kompanije „Jersey Films“ – Deniju de Vitu, Majklu Šambergu i Stejsiju Šeru, koji su radili njegov rediteljski debi – „Reality Bites“ iz 1994. godine.

O GLUMCIMA

Ben Stiler (Ruben Fefer)
Rođen je 1965. godine u Njujorku, u porodici poznatih komičara (Džeri Stiler, En Meara). Ben Stiler je glumac i reditelj koji je uspeo da se u veoma kratkom periodu dokaže na filmu, TV-u i na pozornici. Odmalena u svetu holivudskih zvezda, i sam je logično izabrao filmsku karijeru. Podjednako je uspešan kao glumac („Mystery Men“, „Keeping the Faith“, „Meet the Parents“), reditelj („Reality Bites“, „The Cable Guy“ i „Zoolander“), scenarista i producent. Igrao je i u romantičnoj hit komediji „Nešto u vezi sa Meri“ („There“s Something About Mary“). Kritika je primetila Stilera nakon uloge u filmu „Permanent Midnight“, da bi kasnije dobio i odlične kritike za ulogu u filmu „Your Friends and Neighbors“. Stiler ima ekskluzivni ugovor sa kompanijom „New Line Cinema“, prema kome će se baviti pisanjem, produkcijom i režijom filmova. Značajne uloge ostvario je i u: „Zero Effect“, „Flirting with Disaster“, „Empire of the Sun“, „Ljubavno gnezdo“.

Dženifer Aniston (Poli Prins)
Slavu je stekla zahvaljujući seriji „Prijatelji“, za koju je dobila Emi nagradu za glavnu žensku ulogu i Zlatni globus 2003. godine za glavnu žensku ulogu u TV seriji. Takođe, igrala je u velikom broju filmova, od kojih su najpoznatiji: „Dobra devojka“, „Rock Star“, „She“s the One“, „Picture Perfect“, „Object Of My Affection“ i „Svemoćni Brus“.

Oficijelni sajt:

  • Along Came Polly (2004)

    Pretpremijera: 22. jul 2004. godine
    Premijera: 29. jul 2004. godine

  • Pogledajte komentare (1)

    Jedan komentar

    Ostavite komentar