Pirati sa Kariba: na kraju sveta

Žanr: akcija, avantura, komedija, fantazija
Trajanje: 168 min.
Premisa: Na kraju sveta avantura počinje!

Glavne uloge:

Džoni Dep (Johnny Depp), Kira Najtli (Keira Knightley), Orlando Blum (Orlando Bloom), Džefri Raš (Geoffrey Rush), Džonatan Prajs (Jonathan Pryce), Džek Davenport (Jack Davenport), Bil Naji (Bill Nighy), Tom Holander (Tom Hollander), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard)

Scenario: Ted Eliot (Ted Elliott), Teri Rozio (Terry Rossio)
Režija: Gor Verbinski (Gore Verbinski)

SINOPSIS
Nakon rekordnih rezultata prošlogodišnjeg hita „Pirati sa Kariba: tajna škrinje“, srećemo se s našim junacima Vilom Tarnerom (Orlando Blum) i Elizabet Svon (Kira Najtli), koji s kapetanom Barbosom kreću u očajničku potragu da oslobode kapetana Džeka Speroua (Džoni Dep) iz zatočeništa Dejvija Džounsa, dok stravični brod duhova Leteći Holanđanin i Dejvi Džouns pod kontrolom Istočnoindijske trgovačke kompanije haraju preko sedam mora. Ploveći kroz prevaru, izdaju i divlje more, oni moraju da nađu put do egzotičnog Singapura i da se suoče s lukavim kineskim piratom Sao Fengom (Čo Jun Fat). U toku putovanja na kraj sveta svako od njih mora da odabere stranu u konačnoj, titanskoj bici – pošto o koncu vise ne samo njihovi životi i bogatstvo već i budućnost slobodoljubivog piratskog načina života.
O FILMU
Mračna su vremena dok se približava kraj ere pirata. Lord Katler Beket (Tom Holander) iz Istočnoindijske kompanije uspostavio je kontrolu nad užasnim brodom duhova Letećim Holanđaninom i njegovim zlim i osvetoljubivim kapetanom Dejvijem Džounsom (Bil Naji). Holanđanin sada nezaustavljivo plovi preko sedam mora i pod komandom admirala Noringtona (Džek Davenport) bez milosti uništava piratske brodove. Vil Tarner (Orlando Blum), Elizabet Svon (Kira Najtli) i kapetan Barbosa (Džefri Raš) polaze u očajničku misiju da okupe devet gospodara Suda bratije, jer jedino tako mogu da poraze Beketa, Letećeg Holanđanina i njegovu armadu.
Međutim, jedan od gospodara nedostaje – kapetan Džek Sperou (Džoni Dep), najbolji ili najgori pirat svih vremena, koga je zarobio Dejvi Džouns nakon susreta s monstruoznim Krakenom. Naši junaci, okupljeni u jako nestabilnu alijansu, koja uključuje i Tiju Dalmu (Naomi Haris), Pintela (Li Arenberg) i Ragetija (Mekenzi Krok), moraju prvo da otplove do egzotičnog i opasnog Singapura i suprotstave se kineskom piratskom kapetanu Sao Fengu (Čou Jun Fat) kako bi osvojili njegov brod i njegove mape, koje će ih odvesti do kraja sveta, gde će spasti Džeka.
Ipak, čak i ako uspešno spasu kapetana Džeka Speroua, okupljanje legendarne bratije Suda možda neće biti dovoljno da se zaustavi strašna plima u vidu Beketa, Dejvija Džounsa i njihove moćne armade ukoliko ne oslobode nepredvidivu boginju mora, Kalipso, koja je zatočena u ljudskom obliku, i ne ubede je da im pomogne.
Kako izdaja stiže izdaju, postaje jasno da svako – Džek, Vil, Elizabet, Sao Feng i Barbosa – ima svoj plan i niko nikome ne može da veruje. I svako mora da odluči na kojoj je strani i da sklopi savez za poslednju bitku, koja će odlučiti da li će slobodni pirati zauvek nestati sa sedam mora.
Džoni Dep, Orlando Blum, Kira Najtli i Džefri Raš su još jednom zajedno u Diznijevom/Brukhajmerovom filmu „Pirati sa Kariba: na kraju sveta“, još jednoj epskoj priči iz fantastičnog serijala o avanturama kapetana Džeka Speroua, kapetana Barbose, Vila Tarnera i Elizabet Svon. Ovog puta im se pridružila i internacionalna superzvezda Čou Jun Fat, kao kapetan Sao Feng, piratski gospodar Singapura.
Džeri Brukhajmer, producent, i Gor Verbinski, režiser, vode kapetana Džeka i ostale u spektakularnu novu avanturu, opet prepunu oštrog humora, i u potpuno novo kraljevstvo avanture i fantazije. Prethodne dve „piratske avanture“ oborile su rekorde širom sveta – „Prokletstvo Crnog bisera“ zaradilo je više od 650 miliona dolara, a „Tajna škrinje“ je skoro udvostručila tu sumu, što ju je učinilo trećim filmom po zaradi u istoriji s više od milijardu zarađenih dolara.
Pisci priče „Pirati sa Kariba: na kraju sveta“ su Ted Eliot i Teri Rozio, koscenaristi prva dva dela i hitova kao što su „Aladin“ i „Šrek“. Film se zasniva na likovima koje su osmislili Eliot i Rozio, kao i Stjuart Biti i Džaj Volpert, koji su osnova Diznijevih „Pirata sa Kariba“. Izvršni producenti su Majk Stenson, Čad Oman, Brus Hendriks i Erik Mekleod.
Uspeh može biti i veliko iskušenje – nakon velikog uspeha drugog nastavka (preko milijardu dolara zarade), Brukhajmer i Verbinski bili su rešeni da još jednom dostignu taj nivo i da odu i dalje kada su očekivanja publike u pitanju. Producenti su ohrabrivali scenariste da idu dalje – bukvalno do kraja sveta. Rozio dodaje: „Tema koja zaokružuje priču u filmu je priroda onog što je neophodno da bi neko bio dobra osoba, i svako se bori s tim. Prihvatili smo ideju da su svi filmovi o piratima dobrim delom i o njihovim moralnim dilemama, i da dobri ljudi, ako su pritisnuti okolnostima, mogu učiniti nešto loše. S tačke gledišta svakog od likova, svi moraju da prevaziđu taj izazov, tu transformaciju, suočavajući se s tim da su kadri da učine nešto što ne žele… Svi imaju težak izbor. U tom smislu, svaki lik ima svoje „zle“ momente u nekom trenutku.“
Brukhajmer dodaje: „Nema poverenja između likova u ovom filmu. Uvek je tu skriveni plan da se stekne lična korist. Ovo je film o tome ko će gde i kada da završi svoju misiju.“ U geografskom smislu, film se prostire sve do starog Singapura i tajnovitog carstva „iza“, koje predstavlja kineski piratski kapetan Sao Feng i povratnik kapetan Barbosa – koji se tek vratio „s one strane svetla“, ovog puta u nevoljnom savezu sa svojim prastarim neprijateljem, kapetanom Džekom Sperouom, protiv sila Trgovačke kompanije istočne Indije. Takođe, srećemo i celokupno internacionalno bratstvo pirata u njihovom skrovištu, u Zatonu olupina, skupinu razbojnika sa svih sedam mora, uključujući i čuvara Zakona, Tiga – kog igra besmrtni gitarista Roling stonsa, Kit Ričards. Tu su i Martog i Malroj, dva najveća glupana u britanskoj vojsci osamnaestog veka.
Na osnovu proslavljene atrakcije „Pirati sa Kariba“ u Diznijevom parku, poslednjeg dela koji je kreirao sam Volt Dizni, nastao je film „Pirati sa Kariba: prokletstvo Crnog bisera“. Film je doživeo jako velik uspeh – 653 miliona dolara zarade u svetu i nominacije za Oskara (i onu Džonija Depa za najboljeg glumca), pa su ove atrakcije Diznijevih parkova uoči premijere drugog nastavka preuređene i dodati su i likovi iz filma – kapetan Džek Sperou, kapetan Barbosa i Dejvi Džouns.
Međutim, ni Brukhajmer, ni Verbinski niti bilo ko u Dizni studiju nije mogao da zna šta će se desiti s drugim nastavkom – film je postao kulturni fenomen sa 135 miiona dolara zarade u prvom, trodnevnom vikendu. Bio je to svojevrstan društveni događaj. Do septembra 2006. godine „Tajna škrinje“ postala je tek treći član kluba „milijardu dolara“ u istoriji kinematografije. Priznanje je stiglo i u vidu nominacija, ali i dobijenog Oskara za najbolje vizuelne efekte.
Snimanje „Pirata sa Kariba: na kraju sveta“ počelo je 6. aprila 2005. na ostrvu Sent Vinsent u Karipskom arhipelagu, a pored ove, snimano je na više lokacija u tom delu sveta, ali i na Havajima, Grenlandu, Nijagarinim vodopadima i u Kaliforniji.
Oficijelni sajt
Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Premijera: 23. maj 2007. godine u dvorani Doma sindikata, 20 časova

Pogledajte komentare (6)

6 komentara

 • Dragana Kaulitz

  Johny Deep je najbolji glumac svih vremena, obožavam ga… On je od onih koji se u svim žanrovima filmova pronalaze i eksra to odrade…

 • Boris Majdov

  Ovaj film je sjajan. Gledao sam tri djela. Svima preporucujem da ga pogledaju.

 • Aleksandra Šćepanović

  Meni se zaista svideo film, bio je uzbudljiv. Odgledala sam dva dijela. Svakom bih preporučila da ga odgleda, ekstra je zaista.

 • Alen Hasanaj

  Filmovi „Pirati sa Kariba“ su vrh.

 • Milomir Stošković

  Najbolji film koji sam gledao.

 • Nenad Begović

  I dalje se nastavlja egzoticno putovanje „Pirata“. Svaka čast na obaveštenju i odličnom članku! Nadam se da je još bolji 3. deo od prethodna dva. Takođe bih dodao da ste najbolji informator o premijerama filmova!

Ostavite komentar