Najbolji filmovi 2011. godine

Američki filmski institut (AFI) je kao i svake godine proglasio deset najboljih filmova koji su obeležili proteklu godinu. Filmovi koji su dobili nagradu Instituta kao najbolji u 2011. godini su "Deveruše" ("Bridesmaids"), "Potomci" ("The Descendants"), "Muškarci koji mrze žene" ("The Girl with the dragon tattoo"), "Služavke" ("The Help"), "Hjugo" ("Hugo"), "Džej Edgar Huver" ("J. Edgar"), "Ponoć u Parizu" ("Midnight in Paris"), "Formula uspeha" ("Moneyball"), "Drvo života" ("The Tree of life") i "Ratni konj" ("War horse").
Američki filmski institut proglasio je i najbolja ostvarenja u oblasti televizije. Sledeće serije nagrađene su kao najbolje u 2011. godini: "Boardwalk empire", "Breaking bad", "Curb your enthusiasm", "Game of thrones", "Dobra žena" ("The Good wife"), "Homeland", "Justified", "Louie", "Modern family", "Parks and recreation". Da podsetimo, Institut imenuje najbolja filmska ostvarenja, ali ih ni na koji način ne rangira. On prepoznaje i proslavlja najbolja ostvarenja čitavog veka, tako da će pomenuti filmovi i TV serije biti zabeleženi u njihovim analima kao američko kulturno nasleđe.
Institut je takođe imenovao i nekoliko filmova koje nije mogao da uvrsti na listu. Posebno je pohvaljen film "Umetnik" ("The Artist"), koji je poneo i najveći broj nominacija za Zlatni globus, kao i serijal "Hari Poter" ("The Harry Potter"), koji je ove godine, deset godina nakon prvog filma, završen prikazivanjem osmog nastavka.
Zanimljivo je pogledati i listu filmova koji su zaradili najviše novca u svetu tokom 2011. godine na osnovu podataka najvećeg svetskog internet pretraživača – IMDb-a.

Red. br.

Naziv filma

Zarada (mil.)

1.

"Hari Poter i relikvije smrti 2"
("Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2")

415,0

2.

"Transformersi 3"
("Transformers: Dark of the Moon")

352,4

3.

"Sumrak saga: praskozorje"
("The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1")

268,2

4.

"Mamurluk u Bangkoku"
("The Hangover Part II")

254,5

5.

"Pirati sa Kariba: na čudnim plimama"
("Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides")

232,7

6.

"Paklene ulice 5"
("Fast Five")

209,8

7.

"Automobili 2"
("Cars 2")

191,5

8.

"Tor"
("Thor")

181,0

9.

"Planeta majmuna: početak"
("Rise of the Planet of the Apes")

176,7

10.

"Prvi Osvetnik: Kapetan Amerika"
("Captain America: The First Avenger")

176,6

Mišljenje svetske filmske kritike ipak se razlikuje i pored pojedinih već pomenutih na listama najboljih se pojavljuju još neki nazivi. Pre svih tu je berlinski pobednik, iranski film "A Separation" Asgara Farhadija (Asghar Farhadi), zatim film, "Ratnik" ("Warrior") Gavina O’Konora (Gavin O’Connor), koga je domaća publika imala prilike da vidi na ovogodišnjoj Sinemaniji, i film "Drive" Nikolasa Vajndinga Refna (Nicolas Winding Refn) sa Rajanom Goslingom (Ryan Gosling) u glavnoj ulozi.
Na kraju, srećnu novu godinu i puno dobrih filmova u 2012. godini želi vam filmski urednik Internet Krstarice.

Ostavite komentar

Ostavite komentar