Nominovani za nagradu Oskar

Holivud je odahnuo, proglašene su nominacije za najvišu nagradu Akademije – Oskara. Jedina jasna reakcija posle pročitanih nominacija jeste da 13 izgleda nije baksuzan broj. Upravo toliko nominacija, ubedljivo najviše, dobio je mjuzikl „Čikago“ („Chicago“). Meril Strip (Meryl Streep) je sa 13 nominacija oborila prethodni rekord u broju nominacija.

Trinaestu nominaciju za Oskara Stripova je dobila za sporednu ulogu ostvarenu u filmu „Adaptation“. Poznata glumica napravila je pravi podvig ne samo zbog samog broja nominacija već i zbog činjenice da je oborila rekord takve glumice kao što je Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn).

Džek Nikolson (Jack Nicholson) je pak izjednačio rekord Hepbernove tako što je dobio svoju dvanaestu nominaciju za glavnu ulogu ostvarenu u filmu „About Schmidt“. Džulijen Mur (Julianne Moore) nominovana je ove godine u čak dve kategorije: za glavnu žensku ulogu u filmu „Far From Heaven“ i sporednu u filmu „The Hours“. Kuriozitet je da Murova u oba filma igra domaćice iz pedesetih godina.

Režiser Martin Skorseze (Martin Scorsese) dobio je još jednu nominaciju za Oskara za film „Gangs of New York“. Ovaj režiser do sada nije osvojio Oskara iako je nominovan više puta. Film „Gangs of New York“ inače ima ukupno deset nominacija za najvišu filmsku nagradu.

Film „The Hours“ poneo je čak devet nominacija. Nikol Kidman (Nicole Kidman) nominovana je za najbolju glumicu za izvanredno portretisanje čuvene Virdžinije Vulf. Sa druge strane, veliko iznenađenje je izostanak nominacije za Ričarda Gira (Richard Gere). Njegov film „Čikago“ osvojio je 13 nominacija u praktično svim kategorijama osim njegove. Da podsetimo, Gir je nedavno osvojio „Zlatnog globusa“ za glavnu mušku ulogu u ovom mjuziklu.

Nominacije za najboljeg režisera takođe sadrže posebne zanimljivosti. Nominacija Pedra Almodovara je veliko iznenađenje, pogotovo kada se sagledaju alternativni kandidati kao što su: Aleksander Pejn (Alexander Payne) za „About Schmidt“ i Spajk Džounz (Spike Jonze) za „Adaptation“. Naime, Almodovarov film ne takmiči se u kategoriji najboljeg stranog filma jer Španija nije istakla njegovu nominaciju. Druga zanimljiva situacija je slučaj Polanski. Roman Polanski (Roman Polanski) sigurno se neće pojaviti na ceremoniji dodele Oskara pošto beži od zakona. Ovaj režiser je kasnih sedamdesetih uhapšen u Americi pod optužbom da je seksualno opštio sa maloletnicom. Za jedan deo optužnice on se čak izjasnio krivim, tako da bi policija bila prinuđena da ga uhapsi čim bi kročio na američko tlo.

Ako „Čikago“ pobedi u trci za najbolji film, to će biti prvi mjuzikl posle 1968. godine i filma „Oliver!“ koji je osvojio najuticajniju filmsku nagradu.

Ostavite komentar

Ostavite komentar