To je „Aleksandar Veliki“

Film „Aleksandar“ („Alexander“) u režiji Olivera Stouna (Oliver Stone) baziran je na istinitoj priči o jednom od najuticajnijih vođa u istoriji (igra ga irski glumac Kolin Farel) – čoveku koji je sa svojih 25 godina osvojio 90 odsto poznatog sveta.

Aleksandar je vodio svoju grčku i makedonsku vojsku; za samo osam godina prešli su milione kilometara. Umro je sa 32 godine i za sobom ostavio imperiju kakvu svet nikada nije video.

U filmu je dat upečatljiv i iskren prikaz Aleksandrovog života i odnosa koje je imao sa svojom majkom Olimpijom (igra je Andželina Džoli), svojim ocem Filipom (Val Kilmer), svojim dugogodišnjim prijateljem i komandantom Hefastionom (Džared Leto). Roksana je bila ambiciozna i lepa Baktrijanova žena (Rosario Doson), a Ptolomej je bio poverljivi i pouzdani general (Entoni Hopkins). U ulozi Aristotela pojavljuje se Kristofer Plamer (Christopher Plummer).

Film je smešten u prehrišćansko vreme i svet društvenih događaja i morala koji se daleko razlikuju od današnjih. On prikazuje vreme neopisive lepote i neverovatne brutalnosti, velikih ideala i izdaja. Neobično putovanje počinje kada Aleksandar kreće u invaziju iz Makedonije, vodeći svoju vojsku prvo u zapadnu Aziju kako bi je udaljio od Persije. Zatim je svoje trupe vodio u nemoguću pobedu nad moćnijom persijskom vojskom.

Aleksandar je širio svoju imperiju u tada nepoznate zemlje današnje centralne Azije pre nego što je krenuo put Himalaja – dalje nego što je bilo koji zapadnjak ikada otišao. Nastavio je svoja osvajanja do egzotične Indije. Aleksandar nikada nije bio poražen u borbi, što je verovatno nezabeleženo u analima vojne istorije. On je gurao svoju vojsku preko peska, planina i džungli misterioznih i nepoznatih zemalja, poražavajući svakog neprijatelja koji se usudio da mu se suprotstavi.

Film hronološki prati Aleksandrov put stvaranja žive legende – od mladića prepunog snova o mitu, slavi i avanturama, preko čvrstih prijateljstava, pa do usamljene smrti upravljača prostrane imperije. To je neverovatna priča o životu koji je ujedinio poznati svet i, ako ništa drugo, dokazao da se do sreće i bogatstva ne može doći bez surovosti i istrajnosti.

Svetska premijera ovog filma je 24. novembra, a u domaćim bioskopima pojaviće se već 30. novembra 2004. godine.

Ostavite komentar

Ostavite komentar