Zdravlje

Foto: Bykst/Pixabay.com

Medicinski saveti na televiziji

I kod nas i u svetu televiziski programi prepuni su emisija o zdravlju i zdravstvu. Veliki broj emisija ozbiljno govori o savremenim medicinskim dostignućima, ali zbog gledanosti, ima i emisija koje se bave raznim...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Rano otkrivanje rizika od bolesti srca

U Americi je nedavno odobren novi test krvi koji može odrediti rizike za nastanak srčanog udara i drugih bolesti srca. Test je dizajniran za ljude bez istorije bolesti srca, a čini se da je posebno koristan za žene...»

Foto: RadiolArt/Pixabay.com

Živeti s pušačem

Nova studija upozorava na to da su nepušači koji žive sa pušačima izloženi trostruko većem nivou štetnih čestica nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija . To znači da su nivoi štetnih čestica u kući sa...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Poremećaj ishrane dece od malena

Poremećaj ishrane ne dešava se samo omladini – može da počne i pre puberteta, a može biti povezan i sa problemima mentalnog zdravlja. Kanadski istraživači testirali su 215 dece uzrasta od 8 do 12 godina sa problemima u...»

Foto: Jarmoluk/Pixabay.com

Astma i praznici

Prštanje snega, praznična svetla, čaša vina, vatromet, sveće, parfemi, prskalice, konfete, muzika, igra, svečani obroci – sve to ide uz Novu Godinu i Božić. Međutim, stručnjaci kažu da su to ponekad „klasični okidači za...»

Foto: Clarita/Morguefile.com

Gojaznost skraćuje život!

Gojaznost podrazumeva, u proseku, dve decenije života lošeg zdravstvenog stanja i život kraći osam godina ! Ma kako izgledali surovo, to su rezultati najnovijeg istraživanja. Kanadski istraživači otkrili su da će osobe...»

Foto: Buerserberg/Pixabay.com

Lečenje „srpaste anemije“ kod dece

Kliničko ispitivanje terapije hidroksiureom za decu sa srpastom anemijom zaustavljeno je godinu dana ranije nego što je bilo planirano zato što su rezultati pokazali da je to bezbedan i efikasan način za kontrolisanje ove...»

monster-426994_640

„Dobre“ bakterije

Jeste li znali da smo više bakterija nego ljudi? Možda vam se to čini nemoguće, ali istina je. U organizmu, naime, nosimo, više bakterijskih nego telesnih ćelija. Upravo zato bitno je zapamtiti da nisu sve bakterije...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Kako izbeći prehladu ove zime?

Brinete da ćete se prehladiti ove zime ili, joše gore, biti vezani za krevet zbog gripa? Možda će vas iznenaditi, ali ne mora vam nauditi samo osoba koja kašlje pored vas, već uobičajeni predmeti koji vas okružuju na...»

Foto: EME/Pixabay.com

Broj dece sa ekcemom u porastu

Sve je više dece sa dijagnostikovanim alergijskim stanjem kože – ekcemom, mada simptomi uglavnom mogu biti olakšani uz pomoć već dostupnih tretmana. Ekcem je hronično stanje koje obično počinje u detinjstvu: delovi kože...»