Zdravlje

Foto: Jarmoluk/Pixabay.com

Astma i praznici

Prštanje snega, praznična svetla, čaša vina, vatromet, sveće, parfemi, prskalice, konfete, muzika, igra, svečani obroci – sve to ide uz Novu Godinu i Božić. Međutim, stručnjaci kažu da su to ponekad „klasični okidači za...»

Foto: Clarita/Morguefile.com

Gojaznost skraćuje život!

Gojaznost podrazumeva, u proseku, dve decenije života lošeg zdravstvenog stanja i život kraći osam godina ! Ma kako izgledali surovo, to su rezultati najnovijeg istraživanja. Kanadski istraživači otkrili su da će osobe...»

Foto: Buerserberg/Pixabay.com

Lečenje „srpaste anemije“ kod dece

Kliničko ispitivanje terapije hidroksiureom za decu sa srpastom anemijom zaustavljeno je godinu dana ranije nego što je bilo planirano zato što su rezultati pokazali da je to bezbedan i efikasan način za kontrolisanje ove...»

monster-426994_640

“Dobre” bakterije

Jeste li znali da smo više bakterija nego ljudi? Možda vam se to čini nemoguće, ali istina je. U organizmu, naime, nosimo, više bakterijskih nego telesnih ćelija. Upravo zato bitno je zapamtiti da nisu sve bakterije...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Kako izbeći prehladu ove zime?

Brinete da ćete se prehladiti ove zime ili, joše gore, biti vezani za krevet zbog gripa? Možda će vas iznenaditi, ali ne mora vam nauditi samo osoba koja kašlje pored vas, već uobičajeni predmeti koji vas okružuju na...»

Foto: EME/Pixabay.com

Broj dece sa ekcemom u porastu

Sve je više dece sa dijagnostikovanim alergijskim stanjem kože – ekcemom, mada simptomi uglavnom mogu biti olakšani uz pomoć već dostupnih tretmana. Ekcem je hronično stanje koje obično počinje u detinjstvu: delovi kože...»

Foto: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Trudnički dijabetes

Nova studija pokazuje da bi zdrave navike mogle da spreče oko polovinu slučajeva dijabetesa koji se razviju tokom trudnoće. Trudnički (gestacijski) dijabetes je komplikacija koja potencijalno može imati štetne efekte i...»

girl-518330_640

Napravite sami: Piling za masnu kožu

Ukoliko vam se šminka razmazuje, krema i tečni puder „ne drže“ a koža lica sija i sklona je aknama, sigurno je da imate masnu kožu. Ovaj tip kože zahteva posebnu negu, i za vaše lice najbolje je da koristite „organske“...»

olive-oil-507136_640

Maslinovo ulje – i hrana i lek

Za blagotvorna svojstva maslina i ulja koje se iz njih dobija znalo se još četiri hiljade godina pre Hrista, kada je na Kritu i počelo masovno uzgajanje maslina i ekstrahovanje maslinovog ulja. Ubrzo, uzgajanje maslina se...»

Foto: Capecodprof/Pixabay.com

Pušenje u kolima šteti svima

Novo istraživanje pokazuje da i nepušači koji sede u automobilima sa pušačima udišu, kao i pušači, neke od kancerogenih supstanci i druge toksine. Ipak, istraživači navode da nije jasno šta to tačno znači za zdravlje...»