Zdravlje

Foto: Hans/Pixabay.com

Lečenje rana ultrazvučnim talasima

Nova studija pokazuje da bezkontaktne niske frekvencije ultrazvuka ubrzavaju zarastanje rana od opekotina, posle presađivanja kože i smanjuju svrab rana, otvarajući nove mogućnosti u lečenju opekotina. Prethodne studije...»

Foto: Cocoparisienne/Pixabay.com

Lekovi za spavanje i Alchajmerova bolest

Stručnjaci upozoravaju da starije odrasle osobe koje često koriste sedative protiv anksioznosti i nesanice mogu imati povećan rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Lekovi na bazi benzodiazepina često se koriste pod...»

Foto: Takmeomeo/Pixabay.com

Pilula za ženski libido?

Administracija za hranu i lekove Sjedinjenih Država odobrila je šest lekova za muškarce koji imaju problema sa erekcijom, ali još uvek nije dala zeleno svetlo leku koji se zove “pink vijagra”, a koji bi trebalo da...»

Foto: Hans/Pixabay.com

Vitamin B i pamćenje

Mišljenje da suplementi vitamina B12 i folne kiseline mogu da smanje rizik od problema sa pamćenjem i poboljšaju brzinu razmišljanja (rešavanje logičkih problema) izgleda nije istinito – rezultat je novih istraživanja iz...»

cigarette-407238_640

Koliko cigarete zapravo skraćuju život?

Na temelju podataka iz službenih izvora poput Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te američkih službi za zloupotrebljavanje droga, mentalno zdravlje i za sigurnost u saobraćaju izračunali su koliko štetne...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Informacije o eboli

Iako mnogi misle da je ebola daleko od nas, treba biti pripravan, kako se neke druge infektivne lako prenosive bolesti ne bi desile nama i našim bližnjima. Institut „Batut“ prati epidemiološku situaciju u našoj zemlji i...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Redovni pregledi – pola zdravlja

Pravi pregled i pravi test u pravo vreme – najvažnije su stvari koje možemo da uradimo za svoje zdravlje. Skriningom se na vreme mogu identifikovati razne bolesti poput raka ili dijabetesa, često pre nego što se uoče...»

Foto: Sarangib/Pixabay.com

Blizina dalekovoda i rak

Do sada je urađeno dosta studija koje su razmatrale da li deca koja žive u blizini dalekovoda imaju povećane šanse od dobijanja raka. Rezultati istraživanja su kontradiktorni. Neka istraživanja su otkrila da deca koja žive...»

Foto: Freedoom/Pixabay.com

Neefikasnost antibiotika

Više od 15% terapija antibioticima protiv zajedničkih infekcija u 2012. nije uspelo, što je više od 12% u odnosu na poslednje dve decenije. Istraživači sa Univerziteta u Kardifu zasnivaju svoje tvrdnje na analizi delovanja...»

Foto: Geralt/Pixabay.com

Kontaktni sportovi i superbakterije

Novo istraživanje otkriva da osobe koje se bave kontaktnim sportovima poput fudbala, ragbija i slično – imaju bar dvostruko veće šanse u odnosu na ostale sportiste da u organizmu nose superbakteriju poznatu kao meticilin...»