Zdravlje

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Stres i bolesti endokrinog sistema

Stres je skup nespecifičnih reakcija organizma čoveka ili životinje na štetne činioce psihičkog (razvod, gubitak drage osobe), hemijskog (otrovi), fizičkog (hladnoća, toplota, buka, vibracije) ili drugog karaktera. Sve...»

sos-106826_640

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti su poremećaji koji nastaju kao posledica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene ili, najkraće rečeno, radi se o bolestima kod kojih sam organizam napada sopstvene ćelije. Ove...»

Foto: Greyerbaby/Pixabay.com

Lečenje simptoma menopauze

Akutne simptome nedostatka hormona jajnika tokom prvih godinu dana po prestanku menstrualnih ciklusa ima 75-85% žena. Oko 15-25% žena ove simptome ima do pet godina po nastanku menopauze, a oko 5% žena i duže. Hormonska...»

wash-71203_640

Navike kojima “ubijate” metabolizam

Na metabolizam ne utiču samo namirnice koje unosite u organizam i vežbanje. Naime, svakodnevne navike, čak i one koje deluju kao da nemaju nikakve veze sa kilogramima, mogu nepovoljno uticati na vašu kilažu, a da toga...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Smeh kao lek i terapija

Još su naši stari govorili da je smeh lek protiv mnogih bolesti. Novija svetska istraživanja pokazuju da smeh veoma pozitivno utiče na zdravlje. U mnogim zemljama se terapija smehom koristi kao dopuna lečenju mnogih bolesti...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Koštunjavi plodovi snižavaju nivo šećera u krvi

Osobe obolele od šećerne bolesti tipa 2 (u terapiji bolesti koriste samo dijetu i tablete) koje jedu hranu bogatiju koštunjavim plodovima (bademi, orasi, lešnici) imaju daleko bolju kontrolu nivoa šećera u krvi, a samim...»

eyes-440039_640

Najvažnije činjenice o dojenju

Kako nastaje majčino mleko? Majčino mleko se formira još u trudnoći. Zatim, oko 24 sata posle porođaja, hormoni progesteron i prolaktin pokreću rad mlečnih žlezda. Međutim, samo dete, prvim sisanjem, konačno pokreće...»

Foto: Nemo/Pixabay.com

Zabrana e-cigareta

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija predložila da upotreba elektronskih cigareta bude zabranjena na javnim i radnim mestima. Grupa predstavnika britanskih proizvođača duvana i jedan broj britanskih specijalista...»

noodles-187051_640

Čitate li deklaracije? Ovo su sastojci za izbegavanje

Stručnjaci upozoravaju da nam čitanje deklaracija proizvoda mora preći u naviku kako bismo izbegli proizvode koji sadrže sastojke koji mogu negativno uticati na naše zdravlje. Ovo je sedam takvih sastojaka koje bismo...»

Foto: Oleander/Morguefile.com

Kako uzimati vijagru?

Doskoro neki lek nije izazvao toliku pažnju kao vijagra, prva pilula za lečenje impotencije (erektilne disfunkcije). Svi su hteli da je probaju, bilo da im je potrebna ili ne. Mnogi su, naime, shvatili da je to pilula...»