Zdravlje

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Suplementi opasni po zdravlje

Američki istraživači ustanovili su da se potencijalno opasan stimulans pod nazivom AMP Citrate ili DMBA nalazi u nekim dodacima hrani. Testirano je 14 preparata: za smanjenje težine, energetski napici i preparati za...»

Foto: Beofonemind/Pixabay.com

Koliko je opasan kanabis?

U Australiji je 1993. godine sprovedeno istraživanje koje je utvrdilo da redovna upotreba kanabisa može biti povezana sa anksioznošću, paranojom, kognitivnim oštećenjima (gubitak pamćenja, smanjena sposobnost trezvenog...»

k

Kontracepcija kroz vekove

Pogledajte šta su sve žene koristile za kontracepciju! EngenderHealth je organizacija koja se bori za pravo žena da same odlučuju hoće li i kada roditi. Tim povodom objavili su zanimljivu listu najbizarnijih...»

Foto: Jarmoluk/Pixabay.com

Lekovi i sukob interesa

Prema članku koji je nedavno objavljen u jednom medicinsom časopisu, autori sistematskih revizija sa finansijskim sukobom interesa u većem broju slučajeva pozitivno izveštavaju o efektima lekova koji se koriste za...»

salad-cream-250871_640

Najbrža dijeta na svetu

Najbrža dijeta na svetu? Da li postoji ili je samo mit? Izraz najbrža dijeta odnosi se na dijetu u kojoj dolazi do brzog mršavljenja na prirodan način. U današnje vreme, ljudi su postali svesni onoga čime se hrane te je...»

Foto: Tkrepelova/Pixabay.com

Plastične operacije i gubitak vida

Istraživači upozoravaju da osobe koje se podvrgavaju plastičnim zahvatima na licu kako bi bolje izgledale – mogu imati ozbiljna oštećenja vida usled retrogradnih okluzija očnih arterija. Oni navode primer šest pacijenata...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Šta još ne znamo o eboli?

Tek kada su prvi pacijenti oboleli od ebole stigli u SAD i Evropu, nastala je potreba da se brzo stiču nova znanja. Lekari i ostalo medicinsko osoblje u bolnicama mislili su da su pripremljeni i da sve znaju o eboli, ali...»

social-media-407740_640

Bolesni od – Fejsbuk psihoze!

Proganjaju me preko Facebooka ili prate putem Twittera, psihoza je s kojom je više pacijenata stiglo na psihijatriju u bjelovarsku bolnicu. Psihijatrija takve opise naziva sumanutim idejama, a među njima su najčešća...»

Foto: Geralt/Pixabay.com

Stres i Alchajmerova bolest

Novo istraživanje pokazuje da sredovečne neurotične žene koje su dugotrajno izložene stresu imaju povećan rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Praćenjem 800 žena skoro četiri decenije, švedski naučnici otkrili su da...»

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Antibiotici po svaku cenu?

Nedavno su objavljeni rezultati ankete o propisivanju antibiotika – 77% pacijenata izjavilo je da nikada nije tražilo ovu vrstu lekova od svojih lekara. Mnogi lakari se ne bi složili sa tim, jer se često nađu u...»