Излечите депресију природним путем

Иако су терапије и лекови кључни за контролу депресије, постоји пуно тога што можете сами урадити и на тај начин јој се успешно одупрети. Промене у општем понашању и навикама, када је реч о физичким активностима, исхрани и животном стилу – могу бити јако ефикасан начин да се природним путем изборите са депресијом.
Уношење новина и промена у животни стил представља јако битан део целокупног процеса лечења – истиче др Јан Кук – директор једног од истраживачких програма који се бави проучавањем депресије на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу. Кук наглашава да природни начини за лечење депресије могу бити јако ефикасни када су у питању блажи облици овог поремећаја.
Што се тиче тежих облика депресије, природни начини могу још више допринети већ установљеним начинима лечења и тиме само додатно повећати њихову ефикасност. Када лекови и терапије нису довољни, лечење депресије природним путем и променом животног стила – особе које пате од овог поремећаја може извести на прави пут до потпуног излечења.
"На психичком нивоу, борба против депресије је налик рату који се води из дана у дан, а не само током неколико недеља или месеци, док лекови и терапије не почну стварно да делују", истиче проф. др Дин Ф. Мекинон са Одсека за психијатрију Џон Хопкинс болнице у Балтимору.
Колико год невероватно звучало, постоје ствари и мере које можете предузети, а које ће вам помоћи да се осећате много боље.
Одредите себи свакодневну рутину које ћете се придржавати и тако лечити депресију природним путем.
Уколико сте депресивни, оно што вам је преко потребно јесте рутина. Наиме, депресија, као озбиљан поремећај, може лоше утицати на организацију вашег целокупног живота и лишити га смисла, а даљи недостатак реда може вашу депресију учинити само тежом. Одредите себи свакодневну рутину која вам омогућава да контролишете сваки свој дан, јер се поуздано зна да недостатак контроле и губитак тог осећаја само чини да се људи осећају лоше.
Ево неколико савета о томе шта треба укључити у свакодневни распоред како бисте се природним путем борили против депресије.
Физичке активности и вежбање
Истраживање је показало да физичка активност може позитивно утицати на опште расположење, а при том није неопходно отрчати маратон да би се осетио напредак. Врста вежби није битна, већ само треба бити активан, наводе експерти.
Исхрана
Када је о исхрани реч, не постоји заправо ниједан посебан режим исхране који лечи депресију, али доказано је изузетно позитивно дејство здраве хране и здравог начина исхране. Здрава исхрана је јако битан чинилац у покушају да се излечите од депресије. Оно што готово сви експерти истичу јесте да без добре и здраве исхране, сами лекови против депресије не могу бити ефикасни.
Сан
Док с једне стране проблеми са сном јесу симптоми депресије, они могу и саму депресију учинити гором и тежом. Неке особе које пате од депресије спавају претерано дуго; друге пак пате од инсомније. Било како било, неопходно је предузети нешто поводом тога. А лежање у кревету и приморавање себе на сан једноставно неће помоћи. Зато је један од природних начина за решавање овог проблема и проблема депресије уопште – учинити дан што испуњенијим. Такође је јако пожељно одлажење у кревет и устајање из кревета у тачно одређено време, као и избегавање поподневне дремке. Из спаваће собе треба одстранити све оно што би могло да вас без разлога држи будним: телевизор, компјутер…
Циљеви
Како бисте себи што више помогли током самолечења, битно је да испуните све циљеве које себи поставите. Најбитније је да поставите себи реалне циљеве које стварно можете испунити у току дана. Листа од 20 ставки никако вам неће бити од помоћи. Уколико имате проблема са постављањем циљева, стручњаци препоручују сарадњу са терапеутом, чланом породице или пријатељем, јер се показало да то даје ефекта.
Опуштање
Немојте полазити од претпоставке да се забавне или опуштајуће ствари дешавају саме од себе. Једини начин да их учините могућим јесте да их претходно испланирате.

Ознаке

3 коментара

  • Miloje

    Dobar dan. Imam depresiju, simptomi su nesanica, loše raspoloženje, loše razmišljanje, veliki strah od loših razmišljanja. Do pre tri meseca je bilo sve ok, ali posle jednog ružnog sna ovo je sve naglo počelo. Pijem neki lek insidon 50 i redormin. Ako neko zna kako da se izlečim, neka mi odgovori.

  • Mirsada Garvanović

    Imam jako veliku depresiju. Probala sam sa lijekovima za depresiju, ali mi se javljaju jaki simptomi: nespavanje, proljev, drhtanje slabine i još neki drugi. Od prirodnih čajeva još nisam probala ništa pa vas molim za savjet. Stara sam 41 god. Unapred hvala.

  • Slavica Radovanović

    Depresija je ipak ozbiljan problem. Najbolje je potražiti savet stručnjaka. Naravno, ukoliko želite da vam posveti vreme, nažalost, morate otići kod nekog ko radi privatno. Ja sam odlazila kod Nine, socijalnog pedagoga, koja mi je pomogla više nego bilo koji psihijatar, a pri tom nije “odrala kožu s leđa”. Za svaku je pohvalu!

Оставите коментар

Архива