Gojaznost smanjuje plodnost!

Treba znati da je veći problem gojaznost žena nego muškaraca, i to zbog plodnosti.

Danas je u svetu više od četvrtine ženske populacije gojazno (indeks telesne mase, BMI – 30 i više), a sve više žena pribegava operaciji smanjenja težine kako bi poboljšale svoju plodnost, dok sve manje odlučuje da smrša prirodnim putem!

Foto: Cocoparisienne/Pixabay.com

Foto: Cocoparisienne/Pixabay.com

Stručnjaci savetuju svim ženama da gubitak težine pokušaju da ostvare kroz zdravu, pravilnu ishranu i više fizičke aktivnosti, ali one i dalje biraju „lakši“ i opasniji put.

Poznato je da žene sa ozbiljnim viškom kilograma imaju problema da zatrudne, kao i veće šanse za komplikacije tokom trudnoće i pobačaj.

Zdravstveni problemi povezani sa gojaznošću kod žena uključuju i dijabetes, visok krvni pritisak, neke vrste raka, a utiču i na dugoročno zdravlje majke i deteta.

Gubitak težine pomoću operacije, kojoj sve više žena pribegava, stručno se naziva bariatrička hirurgija. Ona se inače koristi i primenjuje za najozbiljnije slučajeve gojaznosti.

Najčešće se koriste tri vida operacije:

  • operacija želuca (smanjuje se veličina želuca)
  • operacija oko želuca (smanjuje se digestivni sistem)
  • gastroektomija (smanjuje se ceo stomak)

Efekat svih navedenih operacija je manji unos hrane u organizam i duži osećaj sitosti.

Ove operacije do sada su pokazale poboljšanje plodnosti kod žena i smanjile komplikacije u trudnoći, ali bez obzira na to, stručnjaci upozoravaju da ih treba primeniti samo kada sve druge opcije nisu uspešne.

Kao i bilo koja operacija, i bariatičke operacije nose rizik od komplikacija, s tim što one zahtevaju i značajne promene u načinu života posle operacije, kao i vreme oporavka organizma, što odlaže početak začeća (trudnoće) za 12 do 18 meseci. Razlog za odlaganje je faza mršavljenja u kojoj bi fetus bio ugrožen slabijom ishranom. Zbog svega navedenog, mnoge zemlje ograničavaju navedene operacije, iako za njih vlada veliko interesovanje.

Savet svim ženama koje planiraju porodicu, a imaju problem sa gojaznošću jeste mršavljenje na zdrav način (ishrana i vežbanje), kao i odlazak u savetovalište ili grupe za podršku, koje mogu biti od velike pomoći – tada vidite i čujete žene koje imaju i mnogo veće probleme.

Na kraju stručnjaci širom sveta navode da je ključna stvar da žene treba da čekaju 12 do 18 meseci nakon operacije kako bi zatrudnele i da rizikuju mogućim komplikacijama. Mnogo je bolje fokusirati se na vreme na prevenciju gojaznosti i mršavljenje prirodnim putem.

Čak i one žene koje se operišu nakon normalnog dodatka kilograma u trudnoći, rizikuju negativan uticaj i na lično i na zdravlje bebe u razvoju. Zato se i održavanje kilaže nakon trudnoće operacijom – dovodi u pitanje.

Ostavite komentar

Ostavite komentar