Kako ojačati imuni sistem?

Kada dođe do pada imuniteta, oganizam je podložan dejstvu bakterija i virusa, pa lako dolazi do raznih bolesti. Svojim ponašanjem, načinom života i prirodnim lečenjem možemo znatno uticati na sprečavanje pada imuniteta i samim tim očuvati zdravlje.
Imuni sistem čoveka je složen sistem kojim se leukociti i antitela u organizmu bore protiv raznih infekcija i dejstva stranih čestica (virusi, bakterije…).
Stručnjaci za dobar imunitet savetuju: dovoljno spavanja i odmora u toku dana, svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, pravilnu i umerenu ishrana, zdrave navike, smanjenje umora i stresa, održavanje lične higijene i higijene radnog i životnog prostora.
Šta smanjuje imunitet?
Smanjenje imuniteta je opasno po organizam i može dovesti do mnogih bolesti. Na smanjenje imuniteta utiču dugotrajne bolesti, ali i loše navike: pušenje, alkohol (u većim količinama), stres, hronični umor, neredovna i napravilna ishrana, nedovoljno fizičkih aktivnosti, previše napornog intelektualnog ili fizičkog rada, nedovoljno i neredovno spavanje, neredovno odmaranje, negativan stav (pesimizam), nehigijena, smog, prašina…
Kako i čime povećati imunitet?
Vežbanje
Umerenim fizičkim vežbanjem telo se održava u kondiciji, što je veoma važno za održavanje imuniteta i sprečavanje mnogih bolesti i tegoba. Pod umerenim vežbanjem se podrazumevaju: umerne fizičke vežbe, svakodnevno hodanje (šetanje), povremeno plivanje, lako trčanje, ali i ples.
Ne treba preterivati sa fizičkim vežbanjima, jer previše fizičkih napora iscrpljuje organizam i smanjuje imunitet.
Od orjentalnih vežbi savetuju se joga, tai-či-čuan i či-gong.
Ishrana
Pravilna i zdrava ishrana utiče na povećanje imuniteta. Pod pravilnom ishranom podrazumevamo više manjih i redovnih obroka u toku dana, a ne preskakanje doručka.
Na imunitet povoljno utiču: antioksidanti, voće, povrće, integralne žitarice i odgovarajući proteini. Od voća naročito preporučujemo: banane, limun, grožđe, jabuke, ali i prirodne voće sokove. Najzdravije je zeleno povrće i crni luk, beli luk, kupus, paradajz, paprika…
Za unos proteina i minerala savetujemo: pileću supu, živinsko nemasno meso, šitaki pečurke, jogurt i nemasno mleko.
Začini mogu svojim sastojcima i svojim delovanjem značajno doprineti jačanju imuniteta: ruzmarin, celer, peršun i đumbir.
Travari preporučuju: ginseng, ehinaceu, kamilicu, nanu, valerijanu…
Spavanje i odmor
Na naše zdravlje povoljno utiče spavanje 6-8 sati dnevno. Odmaranje kao što su dnevni, sedmični i godišnji odmor služe za opuštanje organizma i "punjenje baterija" za naporan rad i protiv stresa. Važno je da su nam prostorije provetrene i dobro osvetljene, a da jedan deo dana provedemo na otvorenom prostoru, izloženi prirodnoj svetlosti.
Veoma je važno (oko toga se svi stručnjaci slažu) da u toku dana odvojimo nekoliko minuta za sebe. Tada bi trebalo sesti (ili leći) u miru i tišini i ne razmišljati o poslu, obavezama, bar 5 minuta, a to veoma povoljno deluje na ceo organizam, a naročito protiv stresa.
Zaključak
Ovo su samo neki saveti koji mogu pomoći u jačanju našeg imunog sistema i štititi nas od: infekcija, prehlada, gripa, virusa, bakterija, raznih tegoba i mnogih drugih hroničnih bolesti.

Pogledajte komentare (3)

3 komentara

  • Branislav Bera

    Članak je zaista odličan.cSamo bih dodao vlastito isustvo: za jačanje imuniteta, što ja znam iz iskustva, poželjno je 1/2 supene kašike jabukovog sirćeta na dva decilitra destilovane mlake vode zaslađene sa 1 kašičicom meda. Uvečer prije spavanja popiti isjeđeni sok na citruseti od 1-2 narandže i 1-2 limuna istovremeno. Većina kiselina ubija viruse. Umjerena fizička aktivnost, umjerena ishrana. A za zaštitu od gripa odlično je, pored provjetravanja prostorija, i upotreba prečistača vazduha i jonizatora.

  • Mira Božić

    Sviđa mi se tekst. Samo bih dodala da svako sebi priušti 2-3 čaše vremena da bude sam sa sobom. To je najbolja terapija za današnje vreme i nije skupa. To se vremenom uči, a zatim se i želi taj mir. Treba probati, svaki dan po malo produžavati to vreme samoće i učiti sebe da izlaze sve misli iz glave. To se vremenom i postiže, i to svojom voljom. To je lek za naše duše, o tom nasem miru u sebi pricao mi je Iguman. Tačno je, svakome je potreban mir.

  • Mihalj Sabo

    Izvanredan članak. Veoma dobro tempirano. U ovo vreme, kada se uglavnom govori o cepljenju protiv gripe, nažalost ,o ovoj temi na ovaj način ne govore ni lekari. Nekako smo zaboravili onu „bolje sprečiti nego lečiti“. Možda bi samo ovom tekstu na kraju trebalo dodati da se predloženi način ishrane i opšte ponašanje treba sprovoditi stalno, a ne samo kada su epidemije, jer tada ni blizu takvog efekta. Imuni sistem nije moguće podići na zapovest več se to postiže disciplinovanim ponašanjem na duži rok. Predlažem autoru da napravi seriju članaka na ovu temu!

Ostavite komentar