Može li hrana da poveća energiju i raspoloženje?

Iako je preterano reći da nas jedna jabuka dnevno može sačuvati od depresije, istraživači su našli dokaze o tome da promena načina ishrane može da izmeni naš metabolizam i hemijske procese u mozgu i utiče na naš nivo energije i raspoloženje.
Šta hrana može?
Hrana može pojačati energiju na tri načina: obezbeđuje kalorije, daje stimulanse kao što je kofein i ubrzava metabolizam.
Ishrana koja stabilizuje nivo šećera u krvi aktivira pozitivne hemijske procese u mozgu (serotonin), a to utiče na naše raspoloženje.
Ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati su neprijatelji dijete, ali povećavaju energiju i raspoloženje. Oni su izvor goriva za telo i podižu nivo serotonina. Treba izbeći slatke namirnice zato što prouzrokuju nagle promene nivoa šećera u krvi, a to dovodi do umora i ćudljivosti. Zato se okrenite namirnicama kao što su integralni hleb, pirinač i žitarice. Telo apsorbuje žitarice sporije, a nivo šećera u krvi i nivo energije su onda stabilni.
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće bogato je i magnezijumom, koji ima važnu ulogu u pretvaranju šećera u energiju. Nedostatak magnezijuma usporava aktivnost mozga. Magnezijum se nalazi i u žitaricama, mekinjama i nekim vrstama ribe.
Selen
Brazilski orah daje organizmu potrebne količine selena, koji popravlja raspoloženje. Postoji veza između niskog nivoa selena u organizmu i lošeg raspoloženja. Ovog minerala ima u mesu, morskim plodovima, pasulju i žitaricama.
Nemasno meso
Nemasno meso – svinjetina, teletina, piletina i ćuretina – zdrav je izvor proteina i aminokiseline tirozin. Tirozin povećava nivo dopamina i noradrenalina, koji povećavaju pažnju i koncentraciju. Meso sadrži i vitamin B12, koji povoljno deluje protiv nesanice i depresije.
Losos
Masna riba, kao što je losos, bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje štite od depresije i povoljno utiču na srce. Pored ribe, omega-3 masnih kiselina ima i u orasima i lisnatom zelenom povrću.
Zeleniš
Folna kiselina može da smanji depresiju, a ima je u lisnatom zelenom povrću kao što je spanać, zelena salata, brokoli, prokelj, orah i agrumi.
Vlakna
Vlakna su energetski stabilizator jer usporavaju varenje, obezbeđujući stabilno snabdevanje energijom tokom čitavog dana. Sadrže ih pasulj, voće, povrće, hleb i žitarice od celog zrna.
Voda
Dehidratacija i umor idu ruku pod ruku, jer čak i blaga dehidratacija može da uspori metabolizam i smanji energiju. Rešenje je jednostavno – pijte tokom dana puno vode ili druge nezaslađene napitke.
Da biste zadržali hidrataciju i energiju, jedite hranu bogatu tečnostima, kao što su sveže voće i povrće. Izbegavajte suve upakovane slane i masne grickalice. Bogata vodom je i palenta (kačamak) i testenina (nabubri kada se skuva).
Kafa
Kafa poboljšava energiju i raspoloženje u kratkom roku. Kofein ubrzava metabolizam tela, privremeno poboljšava mentalni fokus i energiju. Više malih šolja kafe raspoređenih tokom dana držaće vas budnim i fokusiranim duže od jedne velike doze. Čuvajte se velikih količina kafe, jer to dovodi do nesanice, koja je očigledan odliv energije.
Čaj
Alternativni izvor kofeina je čaj. Kombinacija kofeina iz čaja i aminokiseline L-teanin može poboljšati budnost, brzinu reagovanja i memoriju. Crni čaj je dobar protiv stresa.
Crna čokolada
Nekoliko kockica tamne čokolade može da poveća i energiju i raspoloženje. Kofein i teobromin iz čokolade doprinose tome.
Doručak
Preskakanje doručka neće vam povećati energiju niti raspoloženje. Istraživanja pokazuju da ljudi koji doručkuju svakog jutra imaju više energije i bolje su raspoloženi tokom dana. Najbolji doručak je onaj koji obezbeđuje dovoljno vlakana, ugljenih hidrata, masti i čistih proteina.
Česti obroci
Da biste stabilizovali nivo šećera u krvi, energiju i raspoloženje: jedite male obroke na svaka tri do četiri sata tokom dana. Užina: integralni keks, pola sendviča (živinsko meso) sa salatom ili pahuljice sa mlekom.
Dodaci
Dodaci ishrani mogu biti alternativa kafi jer sadrže kofein ili slične supstance. Primeri su koka-kola, ekstrakt zelenog čaja ili guarana… Ovi dodaci mogu da vam daju privremeni podsticaj i efekat veoma sličan kafi.
Energetska pića
Većina energetskih pića daje organizmu ugljene hidrate – drugim rečima, šećer, koji telo može brzo konvertovati u energiju. To je prikladno za sportiste, ali je korist za nas ostale sumnjiva. Energetska pića obično imaju dosta kalorija, a malo hranljivih sastojaka.
Vežba za energiju
Menjanje načina ishrane i vežbanje jesu provereni načini da povećate energiju i raspoloženje. Čak i 15 minuta hoda može povećati energiju. Studije pokazuju da redovno vežbanje može da ublaži depresiju i aktivira fiziološke promene koje ostavljaju više energije organizmu na raspolaganju tokom celog dana.

Ostavite komentar

Ostavite komentar