Džejmi Oliver u borbi protiv gojaznosti

Poznati kuvar Džejmi Oliver (Jamie Oliver) uputio je direktan apel generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija za pomoć u borbi protiv globalne krize gojaznosti. Oliver je napisao otvoreno pismo Ban Ki-Munu i zatražio da se na visokom nivou Generalne skupštine održi sastanak o suzbijanju nezaraznih bolesti čiji su faktori rizika izazvani nepravilnom ishranom i nepravilnom upotrebom prehrambenih namirnica.
Prerađena hrana i pića
Oliver poziva UN da preduzmu hitne akcije i ubede vlasti svih zemalja da preduzmu mere za obrazovanje o zdravoj ishrani. On je upozorio da postoji realna globalna opasnost od "brze hrane, prerađene hrane i nezdravih napitaka".
Poznati televizijski kuvar poznat je i po svojim kampanjama za bolju ishranu – Džejmijeva škola za večeru (serije u Velikoj Britaniji) i Džejmijeva revolucija hranom (serija u SAD).
Ne može da kuva pa ne kuva
Oliver navodi drastične primere.
Video sam mlade majke kako daju bebi gazirano kola piće, iz flašica, zato što ne znaju šta je zdrava hrana za njihovo dete.
Pokazao sam sveže povrće tinejdžerima, studenatima u Velikoj Britaniji i Americi i zaprepastio se da oni ne mogu da razlikuju krastavac od patlidžana ili kruške.
Pojedini roditelji ne kuvaju (pripremaju) nikada tečnu hranu za svoju porodicu, pa kako onda mogu da hrane svoju decu zdravom hranom koja doprinosi pravilnom rastu i razvoju?
UN: specijalni samit
Desetine šefova država sastaće se u Njujorku da pregovora o rešavanju: raka, dijabetesa, srčanih bolesti, moždanih udara i hronične plućnih bolesti koje su povezane sa izborom životnog stila kao što su: duvan, ishrana, gojaznost, alkohol i nedostatak fizičkih aktivnosti. Ovo je u istoriji Generalne skupštine tek drugo zasedanje posvećeno zdravlju. U organizaciju ovog projekta uključio se i sekretar za zdravstvo pri UN Endrju Lanslei.
"To su problemi koji su u brzom i velikom porastu u mnogim zemljama", rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik generalnog direktora u UN i nastavio: "Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će zbog toga biti 17% povećanja mortaliteta tokom narednih 10 godina, a najbrži rast će biti u Africi, na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i zemljama Zapadnog Pacifika.
On je istakao da je samo zbog nezaraznih bolesti izgubljeno 36 miliona života u 2008. godini
So, šećer, mast
Nacrt deklaracije u UN poziva na eliminisanje industrijski proizvedenih transmasti u hrani i sprovođenje mera za smanjenje potrošnje dijetetskih soli, šećera i zasićenih masti. Tu je, takođe, i poziv na globalno povećanje nivoa fizičke aktivnosti.
Zemlje se pozivaju da uspostave strategiju u borbi protiv hroničnih bolesti do 2013. godine.
Oporezivanje nezdrave hrane
Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija upozorili su da dobrovoljne smernice za zdravu hranu neće biti dovoljne da dovedu do promene u ishrani i da se suzbije gojaznost kao prevencija za mnoge bolesti. Govoreći na sastanku UN, specijalni izvestilac za pravo na hranu predlaže da se uvedu visoke takse i kazne na nezdravu hranu i nezdrave prehrambene proizvode (pića, dodaci ishrani…).
"Od ključnog je značaja za svetske lidere da se suprotstave naporima prehrambene industrije da proda neuravnotežene prerađevine i gotova jela sa suviše transmasti, zasićenih masti, soli i šećera", rekao je Oliver de Šater . "Dokazano je da reklamiranje hrane ima jak uticaj na decu i zato mora biti strogo regulisano kako bi se izbegao razvoj loših navika u ishrani u ranim godinama života."
Evropsko udruženje kardiologa (ESC) pozdravilo je nacrt deklaracije. Portparol Sajmon Kapevel, profesor kliničke epidemiologije na Univerzitetu u Liverpulu, navodi u saopštenju: "Do pre dve godine je bilo nezamislivo organizovati ovakav sastanak, a sada su prepoznate razmere problema i preduzimaju se akcije da bi se smanjila nezdrava ishrana i gojaznost."

Ostavite komentar

Ostavite komentar