Jaje – zdrava ili nezdrava namirnica?

Pre dvadeset godina, vodeći nutricionisti su nam poručili: jaja povećavaju nivo holesterola u krvi i samim tim su na negativnoj listi, bar kad je reč o zdravoj ishrani. Današnji naučnici proveravaju na nov način ove stare tvrdnje. Jedna harvardska studija dokazala je da nema razlike u procentu obolevanja od srčanih bolesti kod ispitanika koji su često jeli jaja i kod onih koji to nisu činili.
Jaja se svrstavaju u grupu namirnica koje su bogate proteinima. U toj grupi su i sve vrste mesa, riba i koštunjavi plodovi. Preporučuje se da dnevno konsumirate bar jednu namirnicu iz ove grupe. Sa jedenjem jaja ne treba preterivati, jedno dnevno je dovoljna količina, i to ne svakodnevno.
Jaje pored proteina sadrži gvožđe, B vitamine i neke od minerala, kao i masnoće. Ovu namirnicu često jedemo za doručak, jer obezbeđuje osećaj sitosti.
U ovom tekstu akcenat ćemo staviti ne na mane ove namirnice, već na njene prednosti.
Jaja su laka za pripremu na mnogo načina. Čak i osobe koje za sebe tvrde da ne umeju da kuvaju, znaju da spreme jaja na neki od načina.
Mogu dugo održati svoj kvalitet ako ih držite u frižideru. Pri tom, nisu skupa namirnica, a mogu biti zaista ukusna!
Danas se u supermarketima mogu naći razne vrste jaja – od raznih pernatih životinja, ili različita po načinu uzgoja životinja. Često su svrstana u klase, pa možete napraviti izbor.
U svetu se čak mogu naći jaja koja sadrže manje holesterola nego obična (kada se koke-nosilje hrane na vegetarijanski način), kao i jaja koja sadrže omega-3 (kada se živina hrani morskim algama i ribljim uljem). Takođe, pored jaja bele ljuske koja su u uobičajenoj upotrebi kod nas, u svetu se mogu naći i jaja u drugim bojama. U trendu su braon i jaja boje lavande.
Direktorka nutricionističkog odseka američkog Odbora za negu i zdravlje uopšte se ne slaže sa starim tvrdnjama zbog kojih su jaja na lošem glasu, jer, kako se isticalo, sadrže mnogo štetnog holesterola koji se pretvara u holesterol u krvi. Ona kaže: „Potresena sam demonizacijom ovog životinjskog produkta. Jaja imaju mnogo prednosti: laka su za žvakanje za zdrave stare ljude, imaju puno proteina, veoma su hranljiva, nemaju puno masnoća i jedno jaje sadrži samo 70 kalorija.“
Kada kupujete jaja, čitajte etikete na njima, da biste bili sigurni da ta vrsta odgovara vašim potrebama – savetuju stručnjaci.

Pogledajte komentare (3)

3 komentara

  • Đura Sopček

    Moja supruga preselili smo se iz rodnog Zemuna u prirodu, daleko od gradskog stresa, zagađenog vazduha, saobraćajnog kolapsa i bavimo se proizvodnjom zdrave hrane.

  • Lepomir Lazarević

    Super članak. Čuo sam da su kokošija jaja boje lavande sa manje holesterola. Da li je to tačno? Ako jeste, koji im je sastav u odnosu na belo jaje?

  • Tijana Savić

    Sviđa mi se ovaj članak!

Ostavite komentar


Oznake