Vitamini – gde ih ima i čemu služe?

Odavno se zna da vitamini i minerali veoma pozitivno utiču na naše zdravlje, a da nedostatak bilo kog vitamina u organizmu dovodi do pada imuniteta i raznih bolesti. Iako mnogo toga znamo o vitaminima i mineralima, informacije o tome gde se pojedini vitamini mogu naći i protiv kojih bolesti su od pomoći, uvek mogu biti od koristi.
Vitamin A nalazi se najviše u sledećim namirnicama: šargarepa, zeleno i tamnozeleno povrće, narandža, žuto voće i povrće, jaja, mleko, mlečni proizvodi (pavlaka, sir, kačkavalj, maslac…). Stručnjaci smatraju da vitamin A povoljno deluje na: organe vida, kosti, zube, kožu, kosu, disajne organe (grlo, nos, pluća…), organe za varenje, srce i krvne sudove. Pored toga, povoljno deluje na zaceljivanje rana i štiti kožu od prejakih sunčevih zraka. Vitamin A deluje kao antioksidant i jača imunitet.
Previše vitamina A može izazvati: glavobolju, mučninu i povraćanje.
Vitamin B1 najviše se nalazi u kvascu, integralnim žitaricama, integralnom hlebu, krompiru, mleku i nemasnom svinjskom mesu. Vitamin B1 daje telu potrebnu energiju, a povoljno deluje na nerve i koncentraciju.
Vitamin B2 – ovog vitamina najviše ima u: svinjskoj džigerici, pivskom kvascu, kelju, spanaću, mleku i mlečnim proizvodima. Vitamin B2 je neophodan za rast organizma i fizičku snagu.
Vitamin B6 – najviše ga sadrže: integralni hleb, teleća džigerica, sojine klice, skuša, mahunarke i paprike. Ovaj vitamin je neophodan za pravilno formiranje i regulaciju mišićne mase jer podstiče razmenu proteina i aminokiselina, a utiče i na pravilan rad nervnog sistema. Najpotrebniji je deci i trudnicama, kao i ženama kada imaju depresiju izazvanu PMS-om.
Vitamin B7 nalazi se u kvascu, integralnom hlebu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Neophodan je za "dobru" kosu, nokte i kožu.
Vitamina B12 ima u svinjskoj džigerici, telećim bubrezima, skuši, mesu morskog lososa. Vitamin B12 osigurava stalno obnavljanje krvi, a u narodu se kaže da je dobar za zdravu krv.
Vitamin C spada u "najpopularnije" vitamine, ali je i pravi zaštitnik od mnogih bolesti. Najviše vitamina C ima u svežem voću i povrću (i kiselom): narandži, crnoj ribizli, paprici, brokolima, kiviju, kelju, jagodama, grejpfrutu, šipku, rotkvama, zelenom lisnatom povrću i krompiru.
Vitamin C je jak antioksidans i odličan sastojak za jačanje imuniteta, sprečavanje prehlade i gripa, kao i detoksikaciju organizma, a pomaže organizmu pri apsorpciji gvožđa iz namirnica. Održava kožu, kosti, zube, ublažava bolove, utiče na pravilno brzo zarastanje rana i smanjuje rizik od nastanka karcinoma. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje mnoge tegobe i bolesti: skorbut, krvarenje desni, otvorene rane, modrice, opekotine, prelomi, reumatski artritis, umor, ateroskleroza, bolesti srca i krvnih sudova,
Preporučuju se tablete ili namirnice bogate vitaminom C: sportistima, rekovalescentima (osobama kojima je pao imunitet), trudnicama, dojiljama, pušačima, deci i osobama izloženim stresu.
Višak vitamina se izlučuje mokraćom, a od prevelikih doza može doći do mučnine i proliva.
Vitamin D je poznat po tome što ga ima u: ribljem ulju i ribljem mesu (losos, grgeč, skuša…), ali ga ima i u jajima, mleku, mlečnim proizvodima i maslacu. Umerenim sunčanjem organizmu se omogućava pravilna apsorpcija i korišćenje vitamina D. Ovaj vitamin je neophodan za razvoj i jačanje kostiju i zuba, ali i za rad mišića i nerava, jer omogućava organizmu pravilnu apsorpciju i razmenu kalcijuma i fosfora. Kada ga ima dovoljno u organizmu, sprečava rahitis i deformacije nogu i kostiju. Manjak ovog vitamina u organizmu uzrokuje: proliv, nesanicu, nervozu, grčenje mišića i slabljenje kostiju.
Prevelike količine vitamina D u telu povećavaju nivo kalcijuma u krvi, što uzrokuje glavobolju i mučninu.
Vitamin E se najviše može naći u sledećim namirnicama: avokado, paprika, kelj, jaja, maslac, biljna ulja, orasi, iznutrice, plodovi mora i tamnozeleno povrće.
Kao antioksidans, utiče na slobodne radikale, a održava i vitalnost kože jer povoljno utiče na ćelije i krvne sudove. Povoljno utiče na plodnost, sprečavanje srčanih oboljenja, zaceljavanje rana i protiv ateroskleroze.
Vitamin K se može naći u: kelerabi, prokelju, spanaću, kupusu, šampinjonima, zelenom čaju, pilećem mesu, goveđoj jetri i siru. Jača imunitet i pomaže u zarastanju rana, a koristan je za jačanje kostiju, za zgrušavanje krvi, za rad bubrega i metabolizam.
Velike doze ovog vitamina su toksične i mogu izazvati alergijske reakcije.
Vitamina F ima u biljnim uljima, lanenim semenkama, suncokretu, soji, kikirikiju, orasima i bademima. Neophodan je za pravilan rast kose i zdravu kožu.

Ostavite komentar

Ostavite komentar