Kafa u trudnoći

Ljubiteljke kafe, oprez! Premda ste već naviknute na pozamašne doze ovog “čarobnog napitka”, postoje određene situacije u kojima je konzumacija kafe manje poželjna. U njih, naravno, ne spadaju momenti spremanja ispita ili najslađa prva jutarnja (nakon ludog noćnog provoda). Radi se o sledećem: najnovija istraživanja sugerišu da je ispijanje većih količina kafe štetno u trudnoći, kao i da dva puta povećava mogućnost spontanog prekida trudnoće.

Pod “većim količinama” istraživači su podrazumevali osam i više šoljica kafe u toku jednog dana. U istraživanju je učestvovalo 18.478 žena u drugom stanju. One su popunjavale upitnike sa podacima o istoriji bolesti i navikama u vezi sa pušenjem, uzimanjem kafe i alkohola.

Naučnici koji su učestvovali u ovom projektu kažu da, doduše, postoji veza između konzumiranja kafe i pušenja/uzimanja alkoholnih pića, ali i da je moguće izolovati kafu kao “ometajući faktor”. Oni smatraju da, najverovatnije, kofein izaziva skupljanje krvnih sudova placente, čime se smanjuje količina kiseonika neophodna fetusu. To ujedno može da dovede i do poremećaja u razvoju fetusa, posebno kada je reč o razvoju srca.

Savet ženama glasi: treba smanjiti broj šoljica kafe na pet ili manje u toku dana! Sve preko toga predstavlja rizik, dok konzumacija kafe (ili čaja) u umerenim količinama neće ugroziti trudnoću. Ako ste pravi zavisnik, pokušajte da naviku ispijanja kafe zamenite nekim drugim dnevnim ritualom ili da barem svesno redukujete broj ispijenih šoljica.

Skorašnji članci

4 komentara

 1. Mario Vukorep kaže:

  Bravo!

 2. Jovana Prole kaže:

  Trudnice, poslušajte pametne savete i svedite konsumiranje kafe na najmanju meru!

 3. Aneta Marković kaže:

  Trudnice, mislite na svoju bebu i čuvajte je od svega što nije zdravo! Dobićete najslađi osmjeh na svijetu kao nagradu!

 4. Ivona Ivanović kaže:

  Ovaj članak je super. Savet je dobrodošao ženama koje su u drugom stanju!

Ostavite komentar