Seksualni život posle infarkta

Posle infarkta ili drugih ozbiljnijih problema sa srcem, mnogi muškarci gube želju za seksom. Pozadina toga je često strah da bi seksualni odnos mogao da bude opasan po život i ovaj strah je sasvim razumljiv ako se ima u vidu da je i kod sasvim zdravih muškaraca, prilikom tog čina, a naročito prilikom orgazma, prisutan osećaj da će srce prosto „eksplodirati“.

Foto: Geralt/Pixabay.com

Foto: Geralt/Pixabay.com

Oni koji su doživeli infarkt, pored toga, žive veoma oprezno, pa se to odnosi i na seks. Mnogi kažu da posle infarkta osete da treba malo da „smanje doživljaj sa davanjem gasa“, jer bi neželjeni događaj mogao da se ponovi. Ovo nekada može dovesti i do izvesnog zahlađenja odnosa u braku, pošto, zajedno sa seksom, i cela sfera ljubavi počinje da deluje kao rizična oblast.

Većina relevantnih istraživanja, međutim, pokazuje da seksualni odnosi posle infarkta ne predstavljaju opasnost, naravno, pošto se srce vrati u normalno stanje. Pošto srce ljudi koji su preživeli infarkt ostaje, generalno, naročito osetljivo na stres, jasno je da na njega negativno utiče svaka situacija u kojoj ima straha ili negativne napetosti. Lekari, po pravilu, osobama koje su preživele infarkt savetuju miran život i izbegavanje stresa. Kada je seks u pitanju, on, ukoliko se opustite, ne bi trebalo da predstavlja izvor napetosti, već sreće, radosti, zadovoljstva i opuštanja i trebalo bi da prija celom organizmu, pa i srcu.

Verovatno ćete pomisliti da se šalimo, ali u ovakvim slučajevima seksualni odnosi mogu biti veoma opasni ukoliko je u pitanju nedozvoljena veza, poput preljube. Ovakve situacije stvaraju automatski velike doze napetosti.

No, čak i pre upuštanja u intimnosti sa (zakonitom) suprugom, posavetujte se sa svojim lekarom. I zapamtite: budite opušteni i strpljivi!

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Branko Ivanović

    Pročitao sam vaš članak o seksu posle infarkta. Ja mislim da je to sve od slučaja do slučaja, jer ja sam preživio dva infarkta i imam ugrađena četiri bajpasa, ali što se tiče moga seksualnog života, ja ništa nisam promijeni,o niti imam poteškoća sa time. Srčani bolesnik sam od 1994. godine.

Ostavite komentar