Vrste polnih bolesti

Foto: 528928/Pixabay.com

Foto: 528928/Pixabay.com

U prethodnom tekstu smo vam uopšteno objasnili šta su polne bolesti i kako se lako prenose, a evo sada i konkretno nekih najčešćih oboljenja te vrste. Polnih bolesti ima ukupno 11, uključujući i opšte poznatu i najopasniju – sidu. Ovoga puta ćemo vam opisati neke koje su česte, ali ne tako „poznate“.
Chlamydia – hlamidija
Šta je to – vrsta bakterijske infekcije.
Kako se dobija – polnim odnosom, dodirom napadnutog mesta, recimo, dodirom očiju prenese se i na oči, u trudnoći sa majke na dete.
Simptomi – najčešće ih nema, ali ponekad je to bol pri uriniranju ili bolovi u donjem stomaku kod žena.
Lečenje – antibioticima.
Ako se ne lečite – posebno je opasno po žene, dolazi do problema u trudnoći, dovodi do steriliteta.
Herpes – herpes
Šta je to – tip virusne infekcije karakterisane povremenim bolovima i nadutostima.
Kako se dobija – oba herpes virusa, tip 1 i tip 2, dobijaju se seksualnim kontaktima, dodirom ili ljubljenjem zaraženog dela tela.
Simptomi – herpes tip 1 – mogu se uočiti pojave kao što su plikovi ili male rane. Herpes tip 2 je neprimetan, nedelju ili dve posle seksualnog odnosa mogu se pojaviti simptomi nalik gripu, osećaj neizdržive topline oko polnih organa i pojava bradavica, tj. herpesa oko usana.
Lečenje – medikamentima acyclovir ili valacyclovir. Stres i sunčanje utiču na pojačane promene u telu usled delovanja herpesa.
Ako se ne lečite – herpes ne ugrožava sam život (neki ljudi nemaju nijedan od ovih simptoma, ali svakako je bolje što pre ga otkriti).
Hepatitis – hepatitis
Šta je to – postoji pet tipova hepatitisa. Prva četiri utiču na rad jetre i prouzrokuju njeno zapaljenje. Tip 4 zahvata one obolele koji već imaju tip 2, a tip 5 je redak. Razlike između tipova hepatitisa su male.
Kako se dobija – u kontaktu sa zaraženom osobom, unosom vode i hrane koja je zaražena virusom. Ne dobija se najčešće seksualnim odnosima već preko igala, preparata za manikir i brijanje, putem zaražene krvi…
Simptomi – lažni grip, tamna boja urina, umor, groznica.
Lečenje – postoji vakcina za tip 2 hepatitisa, i ukoliko recimo putujete u neku od zemalja gde trenutno vlada hepatitis, morate se obavezno vakcinisati. Hepatitis 2 je jedina polna bolest koja se može sprečiti vakcinom.
Ako se ne lečite – dovodi do pojave hroničnih bolesti kao i ugrožavanja jetre, i samim tim njenog otkazivanja.
Gonorrhea – gonoreja
Šta je to – bakterijska infekcija.
Kako se dobija – oralnim ili vaginalnim putem.
Simptomi – Polovina žena koje imaju gonoreju nemaju nikakve simptome. Muškarci češće imaju bol pri uriniranju, što se može pojaviti i kod žena.
Lečenje – antibioticima.
Ako se ne lečite – srčani problemi, artritis, sterilitet i oštećenje ploda tokom trudnoće, a bebe koje se rode zaražene, imaju problema sa očima.

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • Miki M

    I ja sam pre mnogo godina dobio to crvenilo, niko ne zna šta to predstavlja, imao sam upalu prostate dobijenu nakon polnog odnosa.

  • Stanislav Lisse

    Prelistavam objavljeno i ne mogu da nađem opis koji bi odgovarao sledećem: na vrhu penisa pojavilo se crvenilo – gđa dermatolog nije htela da izvrši vizuelni uvid u adekvatnost opisa, bila je odmah uverena da zna u čemu je problem, propisala je terapiju sa 3% bornom kiselinom i terapija nije delotvorna, verovatno njena dijagnoza nije bila tačna. Trenutno konstatujem da je crvenilo postalo tamnije – karmin crveno i da je epitel oštećen što rezultuje u povećanu osetljivost na dodir.

Ostavite komentar