Elektronske cigarete – koliko su korisne?

Elektronske cigarete sve su popularnije među pušačima, što nije iznenađujuće, navodi se u novom istraživanju. Oko 40% ispitanika reklo je da je čulo za e-cigarete, a najviše onih koji su to izjavili bili su upravo pušači.
Postoje mnoge vrste različitith ukusa i jačine nikotina, a dostupne su u prodavnicama, kao i putem interneta. U Sjedinjenim Državama ove cigarete nije regulisala Administracija za hranu i lekove i ne reklamiraju se kao pomagalo za prestanak pušenja.
O dugoročnim posledicama elektronskih cigareta znamo veoma malo. One su verovatno manje štetne od običnih cigareta, ali nemamo dovoljno podataka da to i tvrdimo, pa zbog toga i malo znamo o dugoročnim efektima, kaže Dženifer Pirson, istraživač u grupi za borbu protiv pušenja Legasi u Vašingtonu.
Ona dodaje da postoji mnogo nepoznanica i pitanja bez odgovora, na primer, da li elektronske cigarete podstiču bivše pušače da im se ponovo probudi nikotinska zavisnost, da li ih pušači koriste kako bi izbegli zakone o zabrani pušenja na pojedinim javnim mestima, kako one utiču na osobe koje nikada nisu pušile i drugo.
Anatomija elektronskih cigareta
Elektronske cigareta podsećaju na tradicionalne cigarete i sadrže kertridž, isparivač i pokaznu lampicu. One rade tako što kada udahnete, isparivač pretvara rastvor koji sadrži nikotin u paru, a nakon toga pušač udiše ovu paru. Kada se kertridži isprazne, mogu se zameniti novim.
Njihova glavna osobina je da sadrže samo nikotin, a ne i stotine drugih hemikalija pronađenih u duvanu, što bi trebalo da znači da su elektronske cigarete bezbednije. Novi nalazi sugerišu da su pušači zainteresovani i da su probali ove cigarete kao sredstvo za odvikavanje. Međutim, proizvođači ih ne reklamiraju kao takvo sredstvo.
Još jedan problem sa elektronskim cigaretama jeste taj što ne možete uvek biti sigurni šta ćete dobiti kada kupite nove kertridže nikotina.
Elektronske cigarete će se možda zadržati
"Elektronske cigarete imaju važnu ulogu u nastojanju ljudi da ostave pušenje. Bilo bi katastrofalno ukloniti ih sa tržišta, jer će u suštini svi pušači biti primorani da se vrate na tradicionalne cigarete", kaže Majkl Sigel, predsednik Zajednice zdravstvenih nauka na Univerzitetu u Bostonu. "One imaju isti ukus kao obične cigarete, izgledaju isto i isto se koriste, a vidi se i dim kada izdišete", kaže on i dodaje da sve to izgleda zadovoljavajuće pušačima koji su često zavisni od samog čina pušenja, kao i od nikotina. "Elektronske cigarete ne privlače nove pušače, jer veoma mali broj nepušača koristi ove proizvode, tako da je briga da će ih koristiti deca i nepušači neosnovana", kaže Sigel.
Sa njim se slaže i Gilbert Ros, izvršni i medicinski direktor Američkog saveta za nauku i zdravlje u Njujorku. "Elektronske cigarete sadrže samo vodenu paru, bezbedno razblažuju glicerin, kao i nikotin, pa je vrlo verovanto da će biti mnogo manje opasne od udisanja duvanskog dima", kaže on.
Napomena
Ovo su rezultati istraživanja vršenih u instranstvu, ali ostavljaju dosta nedoumica:
Koliko se nikotina unosi u organizam? Previše nikotina nije baš korisno i zdravo?
Kontrola ovih proizvoda je neizbežna jer nekontrolisani proizvođači mogu u cigarete i ketridže stavljati svašta.
Kakav je uticaj ovih isparenja na nepušače i decu u okolini?
Nije li zavisnost od ovih cigareta jača od zavisnosti od običnih cigareta?

Ostavite komentar

Ostavite komentar