Krv u urinu

I pored brojnih upozorenja urologa na to da svaku promenu treba detaljno ispitati i otići na pregled, još uvek je mnogo ljudi koji na to ne obraćaju pažnju. Jedan od čestih poremećaja, kada je u pitanju mokraća, jeste promena njene boje. Upravo te promene u boji ukazuju na to da nešto nije u redu.
Upozorenje
Iako se tome ne pridaje puno značaja, pojava krvi u urinu nije nešto što će samo od sebe proći. Ovaj poremećaj je u medicinskom svetu poznatiji kao hematurija i pri svakoj pojavi je od presudnog značaja posetiti urologa i ispitati uzroke. S druge strane, postoji i puno slučajeva u kojima su pacijenti sami prijavljivali ove promene, ali lekari jednostavno nisu obratili dovoljno pažnje, pa većina njih nije poslata urologu na dalja ispitivanja.
Pojava krvi u urinu, makar i samo jednom, predstavlja jak razlog da se ode na pregled. Mnoge loše stvari mogu dovesti do pojave urina u krvi, ali i do privremenog nestajanja, što, međutim, ne znači da je sve u redu. Na ovaj način nas organizam upozorava na to da se dešava nešto što nije nimalo bezazleno.
Sama po sebi, pojava krvi u urinu ne predstavlja problem. Ta krv je u stvari znak upozorenja, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Raspon onoga što bi moglo stvarno biti prilično je velik: počev od manje infekcije, pa sve do kamena u bubregu – koji se stalno pomera, iritirajući time sluzokožu i izazivajući krvarenje. Krv u mokraći takođe može ukazati na rak bubrega, pa čak i na rak bešike. Šta god bio uzrok, nikako ne treba samo zažmuriti i pomisliti da će nestati, već istog trenutka treba posetiti urologa. Ukoliko postoji očigledna infekcija, nakon čijeg lečenja nestane krv u mokraći, dalja ispitivanja nisu neophodna. No, ukoliko dođe do pojave krvi u urinu a nema nikakvih jasnih znakova neke infekcije, onda je kasniji odlazak na kontrolu nešto što se mora učiniti.
Pregled
Zanimljivo je da ženama odlazak na kontrolu čim primete da nešto sa njima nije u redu uglavnom ne predstavlja nikakav problem. Za razliku od njih, muškarci će najčešće samo odugovlačiti odlazak, pronalaziti razne izgovore, samo da ne odu na kontrolu. Što se više to odugovlači, veća je verovatnoća da će poremećaji usled kojih se javila hematurija još više pogoršati zdravstveno stanje. Ovakvi poremećaji mogu da predstavljaju i direktnu opasnost po život.
Ispitivanje
Sama procedura ispitivanja hematurije brza je i jednostavna. Vrši se samo ispitivanje uzorka urina na znake neke infekcije. Ukoliko je potrebno, taj uzorak se šalje i na DNK analizu, kako bi se potražile izvesne genetske mutacije koje mogu ukazati na rak. Vrši se i rentgenski snimak radi ispitivanja stanja bubrega i organa koji se nalaze u toj oblasti. Na kraju, i ovo je verovatno razlog zbog kojeg muškarci izbegavaju kontrolu, sledi temeljan fizički pregled praćen cistoskopijom. Cistoskopija je izuzetno važna zbog toga što urologu daje direktan uvid u stanje bešike, prostate i urinalnog kanala – mesta gde je pojava tumora najčešća, a koja se ne mogu efikasno ispitati samo rentgenom.
Dobra vest za sve jeste da se cistoskopija obavlja uz pomoć velike količine lubrikantnog gela, koji služi kao anestetik, tako da za veliku većinu pacijenata ovo samo trenutno izaziva osećaj neprijatnosti.
Rezultati
Neće vam nikako škoditi da dobijete dobre vesti, kako god na to gledate. Ukoliko se nešto i otkrije, što pre, to bolje. Rano otkriven rak ovim mestima može se lako ukloniti bez posledica po pacijenta.
Ukoliko je to moguće, od presudnog je značaja otići na kontrolu istog trenutka kada se izvesne nepravilnosti u urinu primete.

Pogledajte komentare (3)

3 komentara

 • Višnja

  Dobar dan. Imam jedno pitanje za vas ako mi možete dat odgovor. Naime, prije 9 godina sam preboljela niskomaligni Nonhodking B Zelig i sada imam bolove u stopalima već dulje vrijeme, u desnom kuku i zglobovima, a jučer sam primjetila da na dnu školjke prilikom mokrenja ostane mala roze točkica i to se i jutros opet ponovilo a imam i cistu na desnom bubregu pa da pitam vas prije lječničkih pregleda što bi moglo biti. Apetit normalan, mokrenje i stolica normalni, a prije par mjeseci bio me i krpelj ujeo pa sam dugo čekala a crvenilo se širilo po cjeloj bedri i na kraju sam završila na antibioticima Doxicilinu. Poslednji nalazi krvi bili su u 12. mjesecu uredni. Pozdrav i hvala na odgovoru.

 • Vera Novković

  Poštovani! Već duže vreme imam probleme sa bešikom: često mokrenje, boja je promenjena, mnogo je žuta. Svežih eritrocita 3-5, soli amorfnih urata, leukocita 12 do 15 ep. ćelije pločastih 10 do 12.
  Imam jake bolove u krstima i nisko u stomaku. Kamen u bubregu 4 mm. Ako može tumačenje ovog nalaza.
  Unapred hvala.

 • Živojin Nikolić

  Tekst „Krv u urinu“ je isuviše uopšten, ali može nekoga da ohrabri da se javi lekaru ukoliko prepozna opasnost kojom se bavi autor teksta. Ja bih želeo da znam koja je gornja granica sadržaja svežih eritrocita u urinu kada treba ovom problemu posvetiti punu pažnju i obaviti detaljne laboratorijske i lekarske pretrage.

Ostavite komentar