marija

Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog...»
Foto: Holgi/Pixabay.com

U vinu je istina

Skromnost je retka vrlina među vinopijama, i nema tog društva okupljenog uz čašicu u kom se neće začuti podrobna analiza kvaliteta i karakteristika vina koje se pije. Da li imate pravo da uživate u vinu ako nikada...»
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Maniri važe za sve

Svima bi bilo znatno prijatnije kada bi lepe manire imali svi. Nažalost, nije tako – a u nekim situacijama ima ljudi koji se zapitaju da li je nedostatak lepog ponašanja ipak opravdan, recimo, ako se nevaspitano ponaša...»
Autoportret iz 1889.

Vinsent van Gog – od očaja do zvezda

Jedan od najpoznatijih, najcenjenijih i najuticajnijih slikara na svetu, Vinsent van Gog, umro je 29. jula 1890. godine, dva dana pošto je pokušao da izvrši samoubistvo. Jedan od najvećih slikara postimpresionizma...»
Foto: Debowscyfoto/Pixabay.com

Bonton rukovanja

Priča o tome da nas pokreti našeg tela u različitim životnim situacijama daleko više odaju nego što smo toga svesni nije nepoznata. Otkriva nas način na koji se smejemo, kako sedimo, kako držimo glavu, koje pokrete...»
Foto: Lynda/Pixabay.com

Kuba

Jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija danas je svakako Kuba. Ovo karipsko ostrvo karakteriše pre svega utisak egzotike, koji na turiste ostavlja društveno uređenje ove zemlje, sa svim svojim nasleđem, u...»
flashes-144601_640

(Ne)vreme u Srbiji

Nevreme praćeno grmljavinom zahvatilo je sinoć Beograd, Niš, Sombor, Gornji Milanovac i još nekoliko gradova širom Srbije. Osim poplavljenih ulica pojedini delovi Niša i Beograda ostali su bez struje. U Beogradu, p...»
Foto: Unsplash/Pixabay.com

„Umetničke duše“ i seks

Da li vam je nekad palo na pamet da na sastanku devojci recitujete deo neke pesme (samo da vam ne uzvrati sa „Ne, nemoj mi prići…“), ili pred njom procenjujete enterijer kafića u kome sedite (biranim izrazima, ne...»
Foto: Facebook

Sećate li se Joce?

Kažu, što je čovek na kopnu – to je delfin u moru. Društveni su i žive u jatima. Prijateljski su raspoloženi prema ljudima. Nebrojeno je mnogo legendi o tome kako su brodolomnike štitili od ajkula. Delfini imaju poseban...»
Foto: Wikipedia

Sto godina od Velikog rata

„ Kraljevom ministru inostranih dela u Nišu: Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. godine, koju joj je predao autrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega...»