Naučiti dete da voli knjige (2)

Juče smo pisali o načinima kako da dete od malih nogu podstaknete prvo na pravilno izražavanje i na obogaćivanje rečnika, a zatim i na čitanje, kao i o načinima da se savladaju problemi s kojima se dete može suočiti dok savladava ovu veštinu. Danas možete čitati o predlozima kako da detetu skrenete pažnju na pisanu reč gde god je ima i kako da mu razvijate kritičku svest o pročitanom.

Foto: Dassel/Pixabay.com

Foto: Dassel/Pixabay.com

Podstičite decu da čitaju sve živo. Svuda im pokazujte štampane reči (ne dok prelazite ulicu, naravno) – kod kuće, u prodavnici, na bilbordima, reklamama na autobusima, na zidovima (nazivi ulica, grafiti…) – napravite igru od toga. Dok spremate večeru, tražite od njih da vam pročitaju recept ili sastojke koji su naznačeni na pakovanju.

Neka dečji materijal za čitanje i pisanje uvek bude dostupan. Ako nekud putujete ili vozite decu nekud, neka im makar blokče i olovka uvek budu dostupni (ukoliko im to ne izaziva mučninu). Dok ste u kolima, možete, umesto muzike, povremeno puštati i kasete s recitacijama pesmica za decu (ako se radi o manjoj deci) ili s pričama za decu, ako su malo starija.

Podstičite dete da pred vama čita naglas (to možete i dok, recimo, peglate ili spremate jelo, taman ćete dete uposliti nečim) i ako primetite da im je neki pasus problem, ohrabrite ga da ga nanovo čitaju dok ga ne savladaju.

Pitajte ih o onome što su pročitali i pomozite im da razmisle o tome, neka vam prepričaju o čemu se radi, pričajte s njima o redosledu događaja u knjizi, kao i o likovima, i podstičite ih da razmišljaju da li se to moglo i bolje uraditi (da li je sled događaja logičan, da li su likovi uverljivi…).

Ako je to moguće izvesti, trebalo bi da postoji makar jedan tihi kutak u kome dete može na miru da čita – podstičite ga da to čini. Materijal za čitanje i pisanje (i crtanje, dete može i da nacrta ono što je pročitalo) trebalo bi da je uvek dostupan detetu, a materijal za čitanje bi trebalo da bude raznovrstan (ako su deca manja, neka to budu bajke, knjige pesama za decu, dečji magazini…). Podstičite decu da ponovo pročitaju ono što im se dopalo.

Sutra pročitajte o načinima kako da podsticanje deteta da čita prilagodite njegovim sklonostima, kao i kako da mu sopstvenim primerom pokažete da se radi o nečemu lepom.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Sava Aćimov

    Članak je za svaku pohvalu. Šteta što nema više ovakvih članaka. 0d pismenosti naše dece zavisiće budućnost naših generacija.

Ostavite komentar