Naučiti dete da voli knjige (3)

U poslednjem delu našeg malog vodiča za roditelje kako da dete privole knjizi možete pročitati o načinima kako da „taktiku ubeđivanja“ prilagodite sklonostima koje je vaš mališan već razvio, kao i o neophodnosti kontinuiranog ličnog angažovanja u celoj stvari.

Foto: RaphaelJeanneret/Pixabay.com

Foto: RaphaelJeanneret/Pixabay.com

Prilagodite taktiku sklonostima vašeg deteta. Ako se ne odvaja od televizije, zajedno s njim (kad god možete) gledajte obrazovni program i podstičite ga da vam ispriča šta je videlo i šta mu je bilo zanimljivo. Vole samo kompjuterske igre? Stripovi bi mogli da ih interesuju, a kad malo porastu i grafičke novele (takozvani ozbiljni stripovi – tu ima puno kvalitetnog materijala, jedna grafička novela je čak dobila i književnu nagradu). Najviše ih zanimaju sportovi? Neka makar čitaju sportske stranice u novinama, a mogle bi ih zanimati i knjige u kojima ima dosta sporta. Ne odvajaju se od kompjutera? Predložite im neke stranice na kojima ima kvalitetnih priča i obrazovnog sadržaja. Obožavaju filmove? Podstaknite ih, ako postoji knjiga po kojoj je nastao film, da je pročitaju pre gledanja filma, a kasnije s njima razgovarajte o razlikama između knjige i filma.

Jedna od glavnih stvari jeste da deci sopstvenim primerom pokažete da su knjige nešto lepo – što znači, dete vas mora videti da i sami čitate. Ako nikada ne čitate, ne postoji način da ubedite dete da ono to treba da čini; logika „radi ono što ti kažem, a ne ono što vidiš mene da radim“ ili „drugo sam ja“ detetu je krajnje neuverljiva (neuverljiva je i vama, zapravo). I neka čitanje bude nešto što se radi preko cele godine, a ne samo u toku raspusta.

Sve navedeno, svesni smo toga, zahteva puno vašeg vremena i dosta ličnog angažovanja. Ipak, i nagrada je velika – pametno, načitano dete koje ume da se izražava i za koje niko neće moći da kaže da je nepismeni jadnik koji ne ume ni prostu proširenu rečenicu da sastavi. Trud se definitivno isplati!

Pogledajte komentare (3)

3 komentara

  • Ivana Milaković

    Predlažem titlovane umesto nadsinhronizovanih crtanih filmova; stripove rađene po crtanih filmovima i stripove uopšte (postoje lepi domaći stripovi za decu „Divlja magija“ i „Faktor 4“, po ovom drugom se radi crtani film), slikovnice i knjige u kojima nema mnogo teksta, a ima puno lepih slika. Nisu loš trik ni krupna slova, tako dete ima utisak da je pročitalo više, i to ga ohrabri. Dešava se da deca talentovana za mehaniku imaju problema sa čitanjem i teško i sporo uče da čitaju. Njima je potrebno dodatno vežbanje i dodatno vreme, kao i puno strpljenja. Možda je to slučaj i sa unukom Vaše sestre.

  • Biljana Matijević

    Članak je dobar. Jedino mi nije jasno zašto su svi članci o stresu na poslu i građenju karijere u rubrici „Muškarci“, a svi članci o vaspitavanju dece u rubrici „Žene“. Kao da muškarci nemaju decu, a žene nemaju karijeru

  • Smiljka Stojanović

    Oduševljena sam vašim člankom. Molim vas da mi kažete kako naučiti dete da voli da čita kada su crtani filmovi u pitanju. Naime, unuk moje sestre koji sada kreće u treći razred osnovne škole gleda crtane filmove po ceo dan, ne voli da čita i vrlo loše čita. Matemetiku voli i sve zadatke začas uradi, ali čita kao da je završio prvo polugođe prvog razreda.

Ostavite komentar