U trendu

400 godina od smrti Vilijama Ć ekspira

Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, velikom će pompom obeleĆŸiti 400 godina od smrti velikana engleske i svetske knjiĆŸevnosti Vilijama Ć ekspira, preminulog 23. aprila 1616. godine.

Viơe od pet miliona ljudi iz celog sveta očekuje se u Velikoj Britaniji i Ơekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj.

Glumci DĆŸudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i DĆŸozef Fajnes igraće komade engleskog knjiĆŸevnika u Ć ekspirovom Kraljevskog pozoriĆĄtu koji će posetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl „Ć ekspir uĆŸivo“ biće uĆŸivo prenoĆĄen na televiziji i bioskopima ĆĄirom Evrope.

Tog dana, kad se obeleĆŸava i engleski nacionalni praznik Svetog DĆŸordĆŸa biće organiziovana plesna parada i vatromet.

Ơekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.

Opus Ć ekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozoriĆĄnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozoriĆĄni komadi su prevedeni na mnoge ĆŸive jezike i prikazuju se svuda u svetu.

KnjiĆŸevnik je najveći deo svog opusa napisao izmedju 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savrĆĄenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozoriĆĄni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozoriĆĄne komade na engleskom jeziku.

Ć ekspir je bio ugledan pesnik i pozoriĆĄni pisac joĆĄ za ĆŸivota, ali njegova reputacija nije dostigla danaĆĄnje razmere pre 19. veka. Romantičari su naročito isticali Ć ekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. veka, Ơekspirova dela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima ơirom sveta.

Dan pre smrti Viljama Ć ekspira, preminuo je drugi velikan svetske knjiĆŸevnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Ć paniji ove godine obeleĆŸava takodje 400 godina od njegove smrti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.