U trendu

Andrej Makin u novom romanu vratio se Rusiji

Francuski pisac ruskog porekla Andrej Makin vratio se rodnoj Rusiji s poslednjim romanom navodeći da je „Rusija možda okrutna ili svirepa, ali nikada nije bila mala“.

Makin je izrazio nezavodoljstvo zbog „neograničenog rata“ koji se vodi protiv njegove zemlje porekla.

Pisac u novom romanu „Arhipelag drugog života“ govori o Hladnom ratu dok tadašnja sovjetska vlada misli da je na pomolu treći svetski rat.

Makin je ostao nostalgičan prema detinjstvu provedenom u Sibiru, u velikoj luci Nikolajevsk, na obali Pacifika.

Pisac čije je delo „Francusko zaveštanje“ osvojilo prestižnu književnu nagradu Gonkur, rekao je da se osećao kao „siroče“ generala Šarla de Gola „koji nije oklevao da pregovora sa Staljinom“ i držao se podalje od Amerikanaca.

„Danas su se udvostručile provokacije protiv Rusije. Pogledajte samo koliko ima američkih vojnih baza oko Rusije. To nisu Rusi izmislili“, rekao je Makin i dodao da su provokacije „izrežirane“.

Makin, rodjen 1957. godine, obrazovan je u duhu francuskog jezika i kulture. Doktorirao je filološke nauke na Moskovskom univerzitetu 1987.

Krajem ’80-tih godina nastanjuje se u Francuskoj. Predavao je nekoliko godina ruski jezik i književnost, a na Univerzitetu Pariz IV odbranio je doktorat o delu velikog ruskog pisca Ivana Bunjina.

Njegovi najpoznatiji romani su „Kći heroja Sovjetskog Saveza“, „Ispovest grešnoga stegonoše“, „Dok Amur teče“, „Francusko zaveštanje“ (1995), „Zločin Olge Arbeljine“, „Rekvijem za Istok“ i „Muzika jednog života“ (2001).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.