U trendu

Atelje španskog slikara Miroa rekreiran u galeriji u Londonu

Atelje velikog španskog slikara Žoana (Hoana) Miroa sa Majorke biće rekonstruisan do poslednjeg detalja u umetičkoj galeriji u britanskoj prestonici Londonu. 

Reprodukcije nameštaja i predmeta koji su okruživali ovog nadrealističkog slikara u njegovom dnevnom radu napravila je galerija iz Barselone „Majoral“, čiji su se predstavnici tim povodom preselili u centar Londona, u Grejt djuk stritu (Great Duke Street).

Izložba na kojoj će biti prikazano i 25 Miroovih dela, organizuje se povodom 60. godišnjice otvaranja slikarevog ateljea na Majorki, koji je imao centralnu ulogu u njegovoj karijeri. Miro (1893-1983) rodjen je u Barseloni, a umro je na Majorki gde je i sahranjen.

„Atelje je pružio Mirou radni ambijent koji mu je bio potreban. Kad bi zatvorio vrata iza sebe, znao je da prekida svaki kontakt sa spoljnim svetom i uranja u svoj imaginarni svet“, rekao je njegov unuk Punijet Žoan Miro, koji se kao dete igrao u ateljeu.

Unuk je dodao da je taj imaginarni prostor postojao na mediteranskoj svetlosti, u mediteranskim bojama i formama.

„Moj san kad se jednom negde skrasim, jeste da imam veliki atelje“, rekao je Miro 1938. godine. Tada je katalonski slikar živeo u Barselon posle etape u Parizu gde se sprijateljio s Pablom Pikasom.

Španija je tada bila u jeku gradjanskog rata koji se završio pobedom Fransiska Franka i uspostavljanjem diktature zbog čega je arhitekta Žozep Luis Sert, drugi veliki slikarev prijatelj, otišao u izgnanstvo u Njujork.

Sertu, učeniku Le Korbizijea, Miro je poverio zadatak da mu osmisli atelje, kad se jednom definitivno smestio na Majorki 1956. posle života u raznim oblastima Francuske i Španije.

Diana Žove iz galerije „Majoral“ rekla je da je Miro jako voleo Serta i želeo od njega da traži da mu napravi nacrte za atelje, ali se nije se usudio sam da ga pita nego je to uradila Miroova supruga Pilar, i Sert je odmah prihvatio.

Kopije pisama razmenjenih izmedju arhitekte i slikara izloženi su u rekonstruisanom ateljeu u Londonu, kao i drugi predmeti iz tog vremena, kao što je kopija sunca od slame. Taj predmet jako se svidjao Mirou kao i njegovim prijateljima Pikasu i američkom skulptoru Aleksandru Kalderu, koji su ga isto imali u svojim ateljeima.

Atalje će biti otvoren za javnost od četvrtka 20. januara do 12. februara, a zatim se seli u Njujork, gde će biti od 3. do 8. marta.

„Naš cilj je da se napravi nekonvencionalna izložba na osnovu originalne priče. Izabrali smo 25 vrlo kvalitetnih dela, to je projekat dostojan muzeja“, rekla je Diana Žove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.