U trendu

Čak i univerzitetski profesori mrze uspešne (kolege)

Ivan Medenica, umetnički direktor BITEF-a i pozorišni kritičar nije izabran za redovnog profesora FDU. Bio je jedini kandidat za mesto redovnog profesora za oblast kojom se bavi koju predaje S obzirom na besprekornu biografiju, dobio je pozitivan referat i izveštaj o referencama tročlane komisije koja ga je predložila izbornom veću.

Veće je taj izvštaj usvojilo, ali na tajnom glasanju Medenica nije dobio dovoljan broj glasova. Kvorum je, što se na fakultetima ne tako retko dešava (slučano ili namerno?),  bio „tanak“, a on je od 37 prisutnih redovnih profesora (ima ih ukupno 50) dobio 24 glasa za, 12 protiv i 1 uzdržan. Nedostajala su mu, dakle, dva glasa za izbor.

Tako je Medenica tajnim glasanjem osujećen u napredovanju na fakultetu.

Kako je rekao, o suštinskim razlozima za „likvidaciju“ može da spekuliše, ali veruje da dobar deo njih čini sujeta. Govoreći za agenciju Beta, rekao je da je u pitanju najverovatnije lična osveta.

„Ja sam aktivni pozorišni kritičar, koji je pisao o svojim kolegama. Takođe, iza nas je veoma uspešan BITEF. Iza ove odluke ne stoji politička pozadina, već društveni fenomen koji traje decenijama, tu su srozavanje kriterijuma, odliv mozgova i nemanje repera. FDU i dalje ima izuzetne profesore, ali društvo u kome živim pogoduje negativnoj selekciji i razvoju ličnih frustracija i tu nikakvog durgo razloga ne može da bude“, rekao je Medenica.

Čovek koji je uspešno vodio BITEF „na leđima mahnitog bika“ rekao je i da je kroz karijeru zbog svojih kritika uvek dobijao negativne bodove, „ali nikad takve da mu bude ugrožena karijera“.

Medenicu su odmah podržale brojne kolege sa FDU i studenti, koji su ga 2015. izabrali i za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji, a u međuvremenu se oglasio i dekan FDU koji je, što bi takođe bio presedan, najavio novi konkurs.

Medenica nije siguran da će se javiti na novi konkurs.

„Moj glavni razlog za eventualni ostanak na FDU bili bi studenti. I, naravno, nemalo divnih kolega s kojim sam sarađivao na zajedničkim naučnim, izdavačkim i drugim projektima FDU. Ako uspete u borbi za vaša prava, interese i pravdu, a ne za mene, ja neću imati nikakvu drugu mogućnost nego da ostanem sa vama“, poručio je Medenica preko društvenih mreža.

Ipak. u izjavi za Betu rekao je da nije siguran da želi da nastavi da radi u „takvom okruženju“. Nakon svega, nije iznenađen, kaže.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar