U trendu

Danas počinje 40. Festival filmskog scenarija

Festival filmskog scenarija, 40. po redu, počinje danas u Vrnjačkoj Banji, a do 17. avgusta biće prikazano 16 filmova.

Festival će na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“ otvoriti film „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića, a na programu će biti i rediteljski debi Mirjane Karanović „Dobra žena“ za koji su scenario napisali Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov, zatim „Ona je živa“ Strahinje Mlađenovića, „Vlažnost“ Nikole Ljuce i Staše Bajac, „Smrdljiva bajka“ Miroslava Momčilovića, „Otvorena“ Momira Miloševića.

Publika će gledati i film „Apofenija“ po scenariju Dragana Stankovića i u režiji Marina Maleševića, „Panama“ (Pavle Vučković, Jelena Vuksanović/ Vučković), „Procep“ (Milan Konjević, Beri Keting/Dejan Zečević), „Paluba ispod Terazija“ (Dušan Zarić, Dejan Vlaisavljević Nikt, Ilija Labalo/Vlaisavljević), „Pored mene“ (Stevan Filipović, Milena Bogavac/Filipović).

U konkurenciji za nagrade biće i „Sporazum“ Predraga Radonjića, „Porodica“ Saše Radojevića, „Sizif K“ Filipa Gajića, „Braća po babine linije“ Radoša Bajića i „Otadžbina“ scenariste Milene Marković i reditelja Olega Novkovića.

Tri nagrade dodeliće žiri koji čine reditelj Nebojša Bradić (predsednik), dramski pisac i scenarista Predrag Perišić, laureat prvog Festivala filmskog scenarija, i prošlogodišnji laureat, scenarista i reditelj Goran Radovanović.

Umetnički direktor festivala Dragoljub Vojnov objasnio je da na 40. izdanju FFS žele da pokažu „svu raskoš onoga što danas predstavlja srpski dugometražni film“ i da je selekcija nastala bez eliminisanja prijavljenih naslova, jer im je i želja da ohrabre filmske autore, pre svega scenariste, da rade što više.

Filmovi su raspoređeni u tri „prikazivačke kategorije“ – na Letnjoj pozornici, koja prima više od 1.000 ljudi, prikazivaće se oni koji imaju „određenu dozu komunikativosti“, u bioskopu od 19 sati na programu će biti „art filmovi“, a ove godine uvodi se ponoćni termin za ostvarenja koja „nude mladalačke, radikalne poetike, oslonjene na ekskluzivne žanrovske obrasce“.

Prateći program manifestacije obuhvatiće Letnju školu filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, Letnju školu filmske kritike, promocije knjiga „Filmus“ Slobodana Šijana i „Leksikon YU filma“ Nenada Polimca, izložbu „Filmovi koje smo voleli (1947-1980)“, postavku radova studenata fotografije, reviju studentskih filmova i simpozijum povodom 40. izdanja festivala.

Vojnov je na nedavnoj konferenciji za novinare rekao da imaju viziju da festival u narednim godinama dobije „radni karakter“, da se napravi radionica za razvoj scenarija, osnuje biblioteka scenarija i da „čvršće uvežu stručnu dimenziju“, tako da Festival filmskog scenarija postane sastajalište stručnjaka i autora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar