U trendu

Galerija u Čačku objavila likovne kritike Momčila Nastasijevića

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku objavila je u svojoj ediciji „Ravnoteža“ izabrane likovne kritike i eseje o umetnosti književnika Momčila Nastasijevića (1894-1938) pod naslovom „Religiozno osmišljenje umetnosti“.

Pogovor je napisala pesnikinja i bibliotekar čačanske biblioteke Olivera Nedeljković koja u tekstu pod naslovom „Umetnost radi ljudske duše“, pored analize esejističkog opusa Momčila Nastasijevića piše i o umetničkom fenomenu porodice Nastasijević, u kojoj se pored pesnika Momčila, slikarstvom bavio njegov brat Živorad, komponovanjem brat Svetomir, a brat Slavomir bio je pisac istorijskih romana.

Urednik edicije „Ravnoteža“ pisac Vladan Matijević rekao je da su u knjizi objavljeni eseji kojima Nastasijević obrazlaže svoje, u osnovi teološko shvatanje umetnosti i njegovu osobenu poetiku i stvaralačku filozofiju.

„Nastasijević je smatrao da bez umetnika na svetu ne bi bilo osećanja lepog. A umetnost radi umetnosti, po Nastasijevićevom mišljenju je pribežište bankrotiranih pesnika i njihovih učitelja teoretičara“, kaže Matijević.

On dodaje da je jedan od naših najvećih pesnika za života objavio samo zbirku poezije „Pet lirskih krugova“, o svom trošku, a nakon njegove smrti prijatelji su objavili njegova sabrana dela  –  pesme, priče, drame i eseje.

Umetnička galerija pokrenula je pre deset godina ediciju „Ravnoteža“ i do sada su u njoj objavljeni eseji Džona Berdžera „Oblik džepa“, „Uspomene na slikarstvo“ čiji su autori Branko Kukić, Svetislav Basara, Jovica Aćin i David Albahari, dve knjge eseja Vlade Uroševića „Čuda i čudovišta“ i „Izmaštani svetovi“, likovne kritike slikarke Nadežede Petrović, čije ime nosi Galerija i koji su prvi put objavljeni u sabranom izdanju i likovne kritike Rastka Petrovića pod naslovm „Izložbe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.