U trendu

Ime Nikole Tesle privlači strane goste u muzej

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu ove godine je zabeležio porast broja stranih posetilaca, čemu je sigurno doprinelo što je nazivu muzeja dodato ime tog velikog izumitelja koji je zadužio svet, izjavila je upravnica Markita Franulić.

„Zadovoljni smo proteklom godinom…dosad smo imali 160.000 posetilaca što nas ponovno čini jednim od najposećenijih muzeja u Zagreba i u Hrvatskoj“, rekla je Franulić za Hinu.

Rast broja inostranih gostiju Franulić povezuje s promenom naziva muzeja 2015. godine, kada je na pročelje zgrade muzeja u Savskoj ulici postaven veliki neonski natpis s imenom Nikole Tesle.

„Teslino ime u nazivu muzeja privlači strane posetioce, no donelo nam je i obavezu da proširimo programe vezane za njegov rad“, dodala je ona, podsetivši na aplikaciju „Tesla lab“ koja bi uskoro trebalo da omogući posetiocima da se putem „pametnih telefona“ upoznaju s Teslinim opitima koji se izvode u muzejskom kabinetu.

S vizijom budućnosti i modernizacije utemeljenom na baštini i idejama Nikole Tesle, Tehnički muzej uveo je još jedan tehnološki novitet kojim bi mogao privući posetioce: od danas je na ogradi Muzeja novi interaktivni ekran, na kojem se, putem fotografija i tekstova, prolaznici mogu upoznati s postavkom muzeja i izložbama.

„Interaktivni ekran je dobra platforma za komunikaciju s građanima i potencijalnim posetiocima koji će već na prvom koraku, ispred muzeja i izvan radnog vremena, moći da vide koji se programi održavaju u muzeju, te planirati posetu“, istakla je Franulić.

Najavila je još jednu aplikaciju za „pametne telefone“  –  o velikanima nauke i tehnologije čije su biste u dvorištu Muzeja.

Muzej planira niz programa za sledeću godinu, što sve zavisi od rezultata konkursa za to, napomenula je Franulić, dodavši da očekuje rezultat evropskog projekta za koji se prijavio Tehnički muzej Nikola Tesla radi obnove, uvođenja novih odeljenja i savremenije prezentacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.