U trendu

Iran bojkotuje sajam u Frankfurtu zbog Ruždija

Iran će bojkotovati ovogodišnji Sajam knjiga u Frankfurtu zbog najave organizatora da će britanski književnik indijskog porekla Salman Ruždi na otvaranju te manifestacije održati govor.
Iranska državna televizija prenela je danas da je Ministarstvo kulture odluku organizatora sajma u Nemačkoj da pozovu Ruždija ocenilo kao  „nekulturan potez“.

Kako je navedeno, Iran protestuje zbog najavljenog prisustva Ruždija na Sajmu knjiga u Frankfurtu, na kojem svake godine učestvuju stotine izdavača iz te zemlje, i poziva sve islamske zemlje da ne učestvuju na toj manifestaciji.

Ruždijeva knjiga „Satanski stihovi“ zabranjena je u Iranu od 1988. godine jer mnogi muslimani smatraju da je bogohulna. On je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu jednu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu „Satanski stihovi“.

Ruždi je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu jednu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini 1989. izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu „Satanski stihovi“.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je 2007. godine da je fatva i dalje na snazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.