U trendu

Jerotiću nagrada „Teodor Pavlović”

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Teodor Pavlović” za životno delo i Nagrade „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu za „Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga“, saopštio je Banatski kulturni centar Novo Miloševo.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu dr Mirjana Brković, predsednica žirija, prof. dr Srđan Šljukić i književnik Radovan Vlahović navodi se da Jerotićeva knjiga „Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga“ (Ars Libri, Beograd 2014) ima i najširi dijapazon i najviši domet.

Knjizi će se vraćati i ponovo je iščitavati i sadašnje i buduće generacije ljudi koji žele da nađu smisao života, odgovor na brojna pitanja o Bogu i čoveku, o smirenju, o pravim vrednostima, o verovanju, o ljubavi, smatra žiri.

„Čoveku je pamet podarena i služi mu, tvrdi naš autor, za neprestano traženje tajne života i tajne nastanka života. Ako čovek traži prave odgovore, ova knjiga poslužiće mu kao putokaz. I ne treba zaboraviti, u moru materijalizma koji nas je preplavio i preti da nas potpuno uništi, Jerotić kaže: „Carstvo slobode može da bude samo carstvo Duha…“ Takav dubok i pitak duhovni izvor predstavlja i knjiga Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga“, navodi se u obrazloženju.

Vladeta Jerotić je srpski lekar, psihijatar, književnik i akademik. Rođen je 1924. godine u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizirao je neuropsihijatriju, a u potom u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju.

Radio je dve decenije kao šef Psihoterapeutskog odeljenja bolnice „Dr Dragiša Mišović“. Godine 1985. je pozvan da bude profesor na predmetu Pastirska psihologija i medicina na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladeta Jerotić je pored stručnog i profesorskog rada razvio obimnu i plodnu publicističku delatnost iz oblasti religije, psihoterapije, filozofije i psihijatrije.

Neke od važnih knjiga ovog značajnog srpskog mislioca, filozofa i psihijatra su „Psihoanaliza i kultura“ (1974), „Bolest i stvaranje“ (1976), „Između autoriteta i slobode“ (1980), „Neuroza kao izazov“ (1984), „Darovi naših rođaka 1-4“ (1984, 1993, 1999, 2007), „Čovek i njegov identitet“ (1988), „Vera i nacija“ (1995), „Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka“ (1997) i „Mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi“ (2000).

Jerotiću će nagrade biti uručene na svečanom otvaranju 16. Dana Teodora Pavlovića 24. septembra u svečanoj sali Matice srpske.

Dani Teodora Pavlovića biće održani od 24. do 27. septembra u Novom Sadu i Novom Miloševu u slavu i čast velikog kulturnog pregaoca srpskog naroda Teodora Pavlovića (1804-1854).

Nagrade dodeljuje i manifestaciju organizuje Banatski kulturni centar u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.