U trendu

Jadi mladog Ć ekspira

Za sve one koji su uĆŸivali u filmu "Zaljubljeni Ć ekspir" nedavno se pojavilo i literarno izdanje koje se bavi ĆŸivotom verovatno najčuvenijeg dramskog pisca ikada. Naravno, zaplet nema veze sa pomenutim filmom, ali se bavi nekim poznatim faktima iz ĆŸivota Vilijema Ć ekspira.
Seriju biografija velikih umetnika u mladosti američka spisateljica Stefani Kauel otvorila je na najbolji mogući način, izuzetno uzbudljivim i kreativno "skrojenim" romanom "Glumci", pričom o mladom Ć ekspiru, njegovim mladalačkim nemirima, mnogim geografskim i kreativnim lutanjima, emotivnom i stvaralačkom sazrevanju. Autorka ističe da se striktno pridrĆŸavala svih poznatih činjenica, pri čemu je, naravno, davala i maĆĄti na volju.
Priča počinje manje-viơe obično. Sa 20 godina, Vili, sin rukavičara, napuơta suprugu Anu i porodicu i iz skučenog Stratforda odlazi u uzavreli London. Ostalo je, ơto bi se reklo, istorija.
Uvek ĆŸeljan novih znanja, iskustava i drugačijeg ĆŸivota od onog na koji je navikao – mladić vrlo brzo postaje glumac i ulazi u krug pozoriĆĄnih ljudi i pisaca kao ĆĄto su Ben DĆŸonson, Kristofer Marlo, Robert Grin ili Filip Henslo, svi u potrazi za bogatim mecenom koji bi plaćao njihovo pesničko i dramsko stvaralaĆĄtvo.
Ć ekspir svojim sonetima (pomalo zaboravljeno literarno ĆĄtivo velikog genija) uspeva da privuče paĆŸnju erla od Sautemptona, oni postaju prijatelji, sve dok se obojica ne zaljube u prelepu italijansku muzičarku Emiliju Basano.
Začarani ljubavni trougao za Ć ekspira postaje gotovo noćna mora, ĆĄto spisateljica mudro koristi da bi prikazala njegovo duhovno sazrevanje i odluku da se usmeri na drugačije shvatanje ljudskih sudbina. Drugim rečima, da se pripremi za pisanje svojih velikih dela kao ĆĄto su "Hamlet", "Kralj Lir", "Julije Cezar"…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)