U trendu

Nova trilogija „Poluživot“ na tragu Harija Potera

Neverovatan uspeh debitantskog dela Engleskinje Sali Grin „Bela vrana“, koji bi trebalo da bude prvi tom trilogije „Poluživot“ pokazao se kao dokaz da „haripoterovske“ vrste literature nema dovoljno iako mlađa publika čezne za njom.

Izdavač kompletnog serijala o Hariju Poteru „Evro-Đunti“ svakako je imao razloga što je odmah kupio autorska prava za celu trilogiju Grinove, iako su za sada štampana i u svetu samo prva dva dela i to u tridesetak zemalja.

Srpskim čitaocima je upravo ponuđen prevod oba dela „Bela vrata i „Crno srce“ a „Evro-Đunti“ obećava da će u najkraćem roku prevesti i treći deo čim bude dostupan za izdavače.

Inače, i pre nego što je ova priča o 16-godišnjem Nejtanu krenula u svoj trijumfalni pohod po svetu, svi koji su pisali o novoj zvezdi odmah su prepoznali da se Grinova neskriveno inspirisala Roulingovom, ali ono što razlikuje Harija Potera i Nejtana Birna je njihovo poreklo.

Obojica su rođena u savremenoj Engleskoj, ali dok je Hari Poter siroče iz braka dvoje čarobnjaka, Nejtan je „polutan“ – majka mu je bila obična smrtnica, koja je umrla kada ga je rodila, a otac, koga nikada nije sreo, je najopasniji među „crnim vešcima“.

U savremenoj Engleskoj među smrtnicima uporedo žive dve vrste veštica i veštaca „beli“ i „crni“ koji su stalno u sukobu a Nejtan je izrod jer ne pripada ni jednoj „vrsti“.

Njegova jedina štansa da se spase pakla u kome ga drže je da pobegne i nađe oca koji jedini može da ga obdari sa magičnom moći pre nego što bude kasno, to jest pre nego što postane punoletan.

Kako da krene u potragu za ocem kome čak ne zna ni ime kada nema poverenje ni u koga, čak ni u devojku u koju je zaljubljen?

Tako počinje trilogija koju već nazivaju „međunarodnom senzacijom“, u kojoj su neki kritičati prepoznali uzbudljivu priču o otuđenosti, ali i o nepojmljivoj snazi junakove volje da preživi po svaku cenu.

Grinova, koja je imala uspešnu karijeru finansijskog stručnjaka, a potajno je pohađala časove kreativnog pisanja jer je želela da stekne osnovna znanja književnog zanata, i već je imala ideje o čemu bi volela da piše, počela je da se diže u ranu zoru da bi pisala.
(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar