U trendu

Kočićev dan u Beogradu

Tradicionalna manifestacija „Kočićev dan u Beogradu“ biće održana danas kao deo Kočićevog zbora, kome je ovo 51. godina postojanja, najavilo je Udruženje književnika Srbije.

Povodom 100-godišnjice smrti velikog pisca, u Beogradu će se okupiti predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, Beograda i Banjaluke, zavičajnog društva „Zmijanje“ iz Banjaluke i udruženja Kočićevih zemljaka u Beogradu, kao i predstavnici dva udruženja književnika.

Oni će u 11 sati, u Aleji velikana na Novom groblju, položiti vence na grob Petra Kočića, a u 12 sati cveće će položiti i pred spomenik ovom srpskom piscu i narodnom tribunu u Čuburskom parku.

Goste iz Banjaluke primiće potom u Skupštini grada Beograda zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, a u 19 sati u svečanoj sali Udruženja književnika, biće održana akademija „Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji“, u kojoj će učestvovati pisci iz RS Stevka Koziv Preradović i Vojin Trivunović i pisci iz Srbije Mirjana Kovačević i Miodrag Mića Jakšić.

O Petru Kočiću besediće Dušan Ivanić i Radivoje Mikić.

U petak će, u Banskom dvoru u Banjaluci, biti organizovano „Kočićevo veče“ uz učešće pisaca iz pet zemalja, a u subotu će u Gomionici biti „Književni čas u porti manastira“ na kome će pesnici govoriti svoje pesme iz rukopisa, koji će kasnije činiti knjigu „Gomionički zapisi“.

U večernjim časovima u Banskom dvoru biće održana Svečana akademija Kočićevog zbora sa bogatim umetničkim programom, a ove godine besednik je Milo Lompar.

U Stričićima, rodnom mestu Petra Kočića, u nedelju će, na centralnoj svečanosti biti uručene „Kočićeva nagrada“ Milisavu Saviću i đačka nagrada „Zmijanjče“ učenici Seleni Berić iz Banjaluke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar