U trendu

Kusturica i Noročnickaja otvaraju Sajam knjiga

Jubilarni 60. Medjunarodni beogradski sajam knjiga koji će trajati od 25. oktobra do 1. novembra, otvoriće reditelj Emir Kusturica, a u ime zemlje ovogodišnjeg prijatelja sajma Rusije, Natalija Noročnickaja, direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu i priredjivač serije knjiga o istorijskim vezama Srbije i Rusije.

Tokom te kulturne manifestacije, koja Srbiju stavlja na kulturnu mapu Evrope, pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“ publici će biti na raspolaganju ponuda 483 izlagača, brojni sadržaji i tribine medju kojima i ona o stanju srpskog jezika u medijima.

Gradski sekretar za kulturu Vladimir Vukosavljević rekao je da je Beogradski sajam knjiga zadržao osnovni izlagački koncept – predstavljanje savremene svetske i domaće izdavačke produkcije, pisaca, pokretanje aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

Vukosavljević je podsetio da je povodom jubileja šest decenija Sajma objavljena i trojezična (srpsko-englesko-ruska) monografija.

Predsednik Odbora sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da organizatori i grad sajam vide kao način da se očuva tradicija knjige.

Gosti Beograda biće ruski pisci: Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko…

Na štandu Rusije, medju 1.500 knjiga ruskih izlgača biće predstavljeno i delo „Stara Srbija – drama jedne civilizacije“ iz pera ambasadora Srbije u Moskvi Slavenka Trzića, rekla je Irina Gnedkova.

Prema njenim rečima, biće održane brojne manifestacije, 20 prezentacija knjiga i 17 sastanaka sa autorima.

Direktorka Ruskog Doma u Beogradu Nadežda Kušenkova, rekla je da se značaj knjige u Rusiji može videti u činjenici da samo biblioteka tog doma ima više od 80.000 knjiga.

Urednik programa sajma knjiga Dragan Hamović rekao je da će tokom sajamskih dana biti obeleženi i veliki jubileji poput 80. godina od rođenja Danila Kiša, sto godina od rođenja Branka Ćopića, godišnjice rodjenja Milana Kašanina i Branislava Petronijevića, kao i 1.200-godišnjica Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.

Prema njegovim rečima, nisu zaboravljeni ni najmlađi za koje će biti organizovana serija dečjih programa, a na dečji dan, biće održana i tribina o najnovijim činjnicama koje pomeraju saznanja o nosiocima srpske pismenosti.

Organizatori su najavili da će naredna zemlja prijatelj Sajma knjiga biti Iran.

Cene ulaznica za 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga ostale su nepromenjene šest godina: pojedinačna ulaznica je 250 dinara, za grupne posete je 150 dinara, dok je porodična 600 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar