U trendu

Lejla Slimani dobitnica francuske književne nagrade Gonkur

Francuska književna nagrada Gonkur pripala je ove godine francuskoj spisateljici marokanskog porekla Lejli Slimani za roman „Slatka pesma“ (Chanson douce), istinitu priču o ubistvu dvoje dece, saopštio je danas žiri te prestižne nagrade u frankofonom svetu.

Lejla Slimani (35) je jedna od retkih žena koja je dobila nagradu Gonkur poslednjih godina. Četiri žene su u poslednjih 20 godina dobile to književno priznanje.

Spisateljica u romanu koji ima elemente trilera, opisuje ubistvo dvoje dece koje je 2012. godine u Njujorku izvršila njihova dadilja.

Leila Slimani rodjena je 3. oktobra 1981. u glavnom gradu Maroka, Rabatu. Studirala je političke nauke i žurnalistiku u Parizu i radila kao novinar u časopisu „Jeune Afrique“. Njen roman prvenac „Dans le jardin de l’ogre“ objavljen je 2014. godine.

Nagrada Gonkur ustanovljena je 1903. godine i o dobitniku odlučuje žiri koji se sastaje svake godine u čuvenom pariskom restoranu „Druan“.

Nagrada, iako simbolična, obezbedjuje književniku status zvezde i bolju prodaju dela.

Tu nagradu su, izmedju ostalih, dobili poznati književnici – Marsel Prust, Andre Malro, Simon de Bovoar i Margerit Diras.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.