U trendu

Ljosa: Ne dozvolite da vama manipulišu

Književnost nije samo izvor zadovoljstva, već i podloga modernog, slobodnog i demokratskog društva, zato ne dozvolite da vama manipulišu i da vas tuđa moć usmerava, poručio je juče u Novom Sadu nobelovac, pisac Mario Vargas Ljosa.
„Negujte kritički um i gradite bolju budućnost, a sve to mođete pomoću književnosti“, kazao je Ljosa na knjizevnoj večeri tokom posete Novom Sadu, a u organizaciji izdavačke kuće Laguna.

Ljosa je rekao da je Evropa odigrala veoma važnu ulogu za hispano-američku književnost, posebno u periodu njegovog boravka u Barseloni 1963. godine, gde je napisao roman „Grad i psi“.

„Značaj hispano-američkog pokreta u književnosti smo otkrili tek kada smo stigli u Evropu, jer su u to vreme pisci u Južnoj Americi ostajali u okvirima svojih zemalja, pogotovo u Peruu, a knjige nisu mnogo cirkulisale. Evropa je značajna jer se u njoj desio bum“, kazao je Ljosa.

On je poručio da je umetnička obaveza jednog pisca da piše dostojanstveno i ubedljivo, ali da postoji i ona njegova građanska obaveza, a to je da neprestano učestvuje u javnom životu. „Kada pisac piše on utiče na to da jezik društva i politike, pun klišea i slogana, postane autentičan, te da imamo manje laži, a više istine“, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, svet u kojem živimo je pun „loših stvari i loše je sačinjen“, a dobra knjiga može da pomogne da se to promeni. „Dobra knjiga može da ukaže na to šta ne valja u našem društvu i da ga učini boljim. Zato čitaoci moraju da zauzeti kritički stav“, kazao je Ljosa.

Kako je najavio, trenutno radi na novoj knjizi pod nazivom „Pet uglova“, koja zapravo nosi naziv jedne četvrti u Limi, koja je svojevremeno bila veoma važna za grad i bila centar političkog i društveog živoa. „Naslov mi je veoma važan kada pišem roman, jer je on simbol i sinteza priče koju pišem. U novoj knjizi reč je o jednom uglu u koji se uliva pet ulica, a to je i tačka susreta likova u romanu koji ćete čitati“, kazao je on.

Mariju Vargasu Ljosi je hispanista Dalibor Solatić uručio i prvu specijalnu nagradu nagradu za prozu, koju mu je dodelio novosadski festival Proze fest, a koja nosi ime „Milovan Vidaković“.

Gostovanje nobelovca Mrija Vargasa Ljose organizovala je izdavačka kuća Laguna, uz pomoć Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Kulturnog centra i Srpskog narodnog pozorišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.