U trendu

Mario Vargas Ljosa gost Beograda i Novog Sada

Nobelovac Mario Vargas Ljosa biće gost Beograda i Novog Sada u ponedeljak i utorak 22. i 23. juna, a u Novom Sadu biće mu uručena nagrada za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest.

Ljosa će u Novom Sadu razgovarati sa čitaocima u ponedeljak, 22. juna u 19.00 sati u Srpskom narodnom pozorištu, kada će mu biti uručeno i priznanje za prozu festivala ProseFest, najavila je izdavačka kuća Laguna.

U Beogradu, Ljosa će potpisivati knjige i razgovarati sa publikom u utorak, 23. juna u 18.00 sati u knjižari Delfi SKC, a tema razgovora biće njegov književni opus i pitanje da li književnost ima moć da pokreće svet.

U razgovoru će biti reči i o mladim hispano-američkim piscima, značaju pozorišta kojem je Ljosa poslednjih godina posebno posvećen, a slavni pisac uputiće i poruku piscima početnicima i čitaocima, navodi se u najavi.

Izdavačka kuća Laguna od 2008. do 2015. objavila je 12 knjiga Marija Vargasa Ljose, i to romane „Avanture nevaljale devojčice“, „Pohvala pomajci“, „Panaleon i posetiteljke“, „Povest o Majti“, „Jarčeva fešta“, „Grad i psi“, „Razgovor u katedrali“, „Keltov san“, „Zelena kuća“, „Rat za smak sveta“, „Diskretni heroj“ i memoare „Riba u vodi“.

U knjizi „Riba u vodi“ (Laguna, 2015) Ljosa prepoznatljivim majstorskim stilom iznosi jednostavnu istinu o ključnim fazama svog života, kao i motive iz kojih su nastala njegova najvažnija književna dela i mogućnost da ona budu sagledana u novoj ravni, navodi se u saopštenju izdavača.

Mario Vargas Ljosa (1936) rođen je u mestu Arekipa u Peruu, a prvo delo, dramski komad „Inkino bekstvo“ napisao je sa 16 godina. Za prvu objavljenu knjigu, zbirku priča „Šefovi“ dobio je nagradu „Leopoldo Alas“.

Ljosa je postao poznat posle objavljivanja romana „Grad i psi“ za koji je takođe nagrađen, a usledili su i drugi romani i brojne nagrade i priznanja.

Objavio je brojne romane, studije, eseje i dramska dela i dobitnik je nekih od najznačajnijih priznanja, među kojima Nagrade Servantes, Nagrade Princa od Asturije, PEN Nabokov i 2010. Nobelove nagrade za književnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.