U trendu

Miroslavljevo jevandjelje na izloĹžbi u Beogradu

Miroslavljevo jevandjelje, najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne gradje, biće izložen u Beogradu, u Galeriji SANU od utorka 23. avgusta.

Narodni muzej u Beogradu je najavio da će to biti deo postavke izloĹžbe „Svet srpske rukopisne knjige od 12. do 18. veka“.

Jevandjelje nastalo u osmoj deceniji 12. veka ispisano je na 181 listu pergamenta.

Po zapisu na kraju tog rukopisa, baručio ga je humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje, verovatno za svoju zadužbinu, episkopsku crkvu Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu.

Miroslavljevo jevandjelje je bogoslužbena knjiga s delovima četiri jevandelja rasporedjenim po redosledu čitanja tokom crkvene godine.

Tekst je ispisan perom u dve kolone, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom.

Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom i četkicom bojenih crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom.

Taj rukopis je bio u Manastiru Hilandar do 1896, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću, prilikom njegove posete. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Od juna 2005. godine, Miroslavljevo jevandelje je upisano na Uneskovu listu Pamćenje sveta (Memory of the World).

IzloĹžba „Svet srpske rukopisne knjige“ je peiredjena povodom 23. Medjunarodnog kongresa vizantijskih studijakoji se pod nazivom „Vizantija  –  Svet promena“, odrĹžava u Beogradu od 22. do 27. avgusta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar