U trendu

Muzej: Crteži pripisani Van Gogu imitacija

Sveska s neobjavljenim crtežima holandskog slikara Vinsenta van Goga koja je danas predstavljena u Parizu, dva dana pre njene simultane publikacije u Francuskoj, SAD, Japanu i drugim zemljama, sadrži imitacije Van Gogovih crteža, saopštio je danas u Hagu Muzej Van Gog.

Stručnjaci muzeja su to zaključili na osnovu višegodišnjeg istraživanja Van Gogovih crteža.

„Eksperti su razmotrili stil, tehniku i način predstavljanja figura i zaključili da crteži sadrže topografske greške i da se nepoznati autor oslanjao na izbeljene Van Gogove crteže“, naveo je muzej koji poseduje najveću kolekciju dela velikog umetnika.

Francuska izdavačka kuća „Sej“ predstavila je danas knjigu crteža „Vinsent van Gog, magla u Arlu, pronadjena sveska“.

Knjiga sa 288 strana sadrži veliki broj crteža, čiju su autentičnost potvrdili drugi slikari i naučnici, naveo je Sej i dodao da je original sveske u privatnom vlasništu.

Vinsent van Gog (1853-1890) koji je izvršio samoubistvo s 37 godina, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

Bio je i začetnik kolorističkog ekspresionizma, želeći da crvenom i zelenom bojom, kako je sam jednom rekao, „izrazi strašne strasti ljudske duše“.

Najpoznatija Van Gogova dela su „Ljudi koji jedu krompir“ (1885), „Suncokreti“(1888), „Žitno polje i čempresi“, „Zvezdana noć“, „Crveni vinograd“, „Noćni kafe“, „Umetnikova spavaća soba u Arlu“, „Autoportret“ i „Portret doktora Gašea“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.