U trendu

Nadija Rebronja na festivalu poezije u Nikaragvi

Novopazarska pesnikinja Nadija Rebronja predstaviće Srbiju na Medjunarodnom festivalu poezije u Nikaragvi, koji će biti održan od 16. do 20. februara u Granadi.

Ona je za novopazarski radio Sto plus rekla da je raduje to što će biti u prilici da na tom velikom festivalu predstavi svoju poeziju iz poslednje knjige „Flamenko utopija“, koja je prevedena na španski jezik.

„Poslednjih godina sam aktivna na španskom govornom području, objavljivala sam poeziju u nekim časopisima u Meksiku, a prošle godine sam učestvovala na književnom festivalu u Panami, gde sam dobila i značajno priznanje. Mislim da me sve to i preporučilo za ovaj festival u Nikaragvi“, rekla je Rebronja, koja je i profesorka književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Rebronja je kazala da su ranije ljudi iz Srbije bili previše zatvoreni i da to „nije loše jer se treba baviti sobom“.

„Mislim da intelektualci i umetnici treba da deluju internacionalno, da bi nacionalno i lokalno bili korisni“, rekla je Rebronja.

Rebronja je do sada objavila četiri knjige, dobitnica je više nagrada na festivalima mladih autora na prostoru bivše Jugoslavije, a osim pisanjem poezije bavi se i njenim prevodjenjem i književnom kritikom.

Ovo je jedan od najvećih i najpoznatijih svetskih festivala poezije, na kome će ove godine učestvovati više od 130 pesnika, iz oko 60 zemalja sa svih kontinenata.

Festival se održava u Granadi, najpoznatijem turističkom gradu u Nikaragvi, jednom od najstarijih u Latinskoj Americi, koji su osnovali španski osvajači, pa je i ime dobio po istoimenom španskom gradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.