U trendu

Najveća književna prevara svih vremena

‘Ne stidim se da priznam da smatram da je taj bard sa severa najveći pesnik koji je ikada živeo“, napisao je Tomas Džeferson za Osijana, koji je gotovo sigurno izmišljen u 18. veku.

Na najveću književnu prevaru naseli su razni svetski lideri, od Napoleona do Džefersona, a nadahnula je pokret romantizma u kasnom 18. veku, piše Ijan Džonston za Independent. Visoki slojevi društva nisu mogli da se nauživaju epske poezije slepog škotskog barda iz 3. veka, Osijana, koga su nazvali i “Homer sa severa“. Osijana i njegove priče o velikom ratniku Fingalu “otkrio“ je njegov “prevodilac“ Džejms Makferson sredinom 18. veka.

Ali uskoro su se pojavile sumnje – da li je Makferson jednostavno preradio irski folklor kako bi stvorio škotske legende? Semjuel Džonson je tako mislio pa ga osudio za “krivotvorine i šarlatanstvo“.

Naučnici su nedavno pomoću matematike uporedili uzorke Osijanovih likova i onih iz irskih priča – gotovo su isti, tako da je debata završena.

Kena: Dela su falsifikovana

Profesor Ralf Kena izjavio je kako smatra da su dela falsifikovana i da je u toj debati na strani Džonsona.

Istraživači su stvorili “društvene mreže“ za svakog od likova iz irskih priča i uporedili ih sa Osijanovim likovima. Grafovi su bili gotovo identični. To znači da su neka imena promenjena, ali da su društvene veze mnogih likova jednake – a to se ne događa slučajno.

“Osijan se preklapa sa irskom književnošću, a ne poklapa se sa klasičnom“.

Uprkos falsifikovanju, neki se dive Makfersonu zbog kvaliteta njegovog pisanja. “Njegov rad nadahnuo je ljude da potraže svoje drevno nasleđe“, rekao je profesor Kena. “Da je rekao da je to sve fikcija, to bi bilo sasvim u redu“.

Nadahnuće celom jednom narodu

Osijanova popularnost nadahnula je oživljavanje gorske kulture u Britaniji pa je čak i kraljevska porodica počela da nosi tartan, koji je bio zabranjen pre toga. Tomas Džeferson je Osijana smatrao najvećim pesnikom svih vremena, a Napoleon je navodno u svakom trenutku sa sobom imao kopiju Osijanovih dela.

Pisac Džonsonovog dnevnika Džejms Bosvel skupljao je novac kako bi pomogao Makfersonu da nastavi da istražuje Osijanov rad. Džonson je namirisao prevaru pa Makfersona nazvao “šarlatanom, lažljivcem i prevarantom“, a pesme “falsifikatima“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.