U trendu

Napadi na slobodu izraĹžavanja su napadi na ljudsku prirodu

Britanski književnik indijskog porekla Salman Rušdi izjavio je danas u Frankfurtu da svako ograničenje u slobodi izražavanja predstavlja napad na ljudsku prirodu.

„Ograničenje u slobodi izraĹžavanja nije samo cenzura, to je napad na ljudsku prirodu jer je čovek jedino biće koje poseduje govor i priča priče“, rekao je RuĹĄdi na konferenciji za novinare povodom otvaranja Sajma knjiga u Frankfurtu, koji bojkotuje Iran zbog njegovog prisustva.

RuĹĄdi je rekao da sloboda izraĹžavanja ne predstavlja neku kulturoloĹĄku specifičnost i da je „to univerzalni princip jer bez te slobode ni ostale nisu moguće“.

Dolazak knjiĹževnika u Frankfurt izazvalo je veliko nezadovoljstvo Irana koji je 1989. godine izdao fatvu zbog njegovog dela „Satanski stihove“ koje smatra bogohulnim za islam.

„Moramo da nastavimo borbu za slobodu izraĹžavanja“, dodao je RuĹĄdi koji je nedavno izdao roman „Dve godine, osam meseci i 28 noći“ (Two years, eight months and twenty-eight nights).

RuĹĄdijeva knjiga „Satanski stihovi“ zabranjena je u Iranu od 1988. godine. RuĹĄdi je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu jednu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

BivĹĄi iranski predsednik Mahmud AhmadinedĹžad izjavio je 2007. godine da je fatva i dalje na snazi.

Sajam knjiga u Frankfurt zvanično počinje sutra i trajaće do 18. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar