U trendu

Njujork odaje počast Maksu Bekmanu

Izložba posvećena nemačkom slikaru Maksu Bekmanu, koji je poslednje mesece života proveo u Njujorku i gde je naslikao svoja poslednja dela, biće otvorena sutra u muzeju Metropoliten, prenela je agencija Frans pres.

Izložba će trajati do 20. februara sledeće godine i na njoj će biti prikazano 14 slika iz Bekmanovog njujorškog opusa, kao i 25 dela nastalih u periodu od 1920. do 1948. godine, koja potiču iz njujorških kolekcija.

Bekman je imao 65 godina kada se u septembru 1949. konačno nastanio u Njujorku i tokom poslednjih 16 meseci života bio je  ispunjen snažnom stvaralačkom energijom, koju je podsticala uzavrelost tog grada koji ga je fascinirao i kojeg je nazivao „predratnim Berlinom pomnoženim sa sto“.

Posetioci izložbe moći će da vide njegovo poslednje delo, „Autoportret u plavom kaputu“, na kojem je radio na dan svoje smrti, 27. decembra 1950. godine, kada je preminuo od srčanog udara nedaleko od Central parka.

Bekman je rodjen 1884. godine u Lajpcigu, a 1937. napustio je Nemačku bežeći od nacističkog režima, koji ga je proglasio „degenerisanim umetnikom“.

U SAD se preselio 1948. godine i najpre je živeo u Sent Luisu, u državi Misuri, a zatim u Njujorku, što je označilo i kraj njegovog izgnanstva.

Bio je poznat po slikama na kojima je prikazivao ličnosti neobičnih proporcija i namerno pretrpane kompozicije, a u Njujorku je postao slavan 20 godina pre nego što se u njega preselio.

Tokom boravka u Americi, Bekman je prvi put u svojoj karijeri naslikao dva pejzaža, inspirisana Kalifornijom, a na slici „Grad“ prikazao je Njujork kao nagu vezanu ženu, simbol pokoravanja „brutalnoj sili materijalizma“.

„Njujork je zaista očaravajući grad, ali se u njemu oseća ružan miris, sličan mirisu ljudskog mesa koje jedu varvari“, govorio je Bekman. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.