U trendu

Nova pobeda umetnice srpskog porekla na kanadskom konkursu

Vizuelna umetnica srpskog porekla, rodjena Obrenovčanka Ljiljana Otašević koja u Kanadi deluje pod imenom Lili (Lilly) pobednica je konkursa za skulpturu koja je od juče izložena u Torontu.

U saradnji sa kompanijom Nespreso konkurs je sproveo jedini kanadski muzej posvećen isključivo vrhunskom dizajnu i očuvanju baštine dizajna Dizajn iksčeindž (Design Exchange). Cilj konkursa je bio da učesnici – dizajneri, arhitekte, inženjeri, pronalazači i inovatori – na drugačiji način osmisle i preurede tradicionalno i masovno upražnjavanu kafe-pauzu.

Odlukom sedmočlanog žirija Otaševićeva je nagradjena za kreaciju ovalne, zakrivljene klupe „Breik veiv“ (Break Wave) sa talasastom gornjom površinom koja je od juče izložena na metro stanici Union, jednoj od najprometnijih u najvećoj kanadskoj metropoli. Klupa je izradjena u tri kolorne nijanse podudarajući se sa tri „kapsule“ populane  kafe koju mnogobrojni prolaznici i putnici metroa piju i na tom mestu.

Članak o pobednici konkursa objavio je i magazin za dizajn i arhitekturu „Azur“ (Azure) iz Toronta navodeći da je skulptura Lili Otašević okarakterisana kao „elegantno rešenje, dizajn koji povezuje ‘statiku’ sedenja sa protokom saobraćaja i brojnih putnika“. 

Otaševićeva je dosad osmislila nekoliko skulptura koje su postavljene na otvorenom prostoru u provinciji Ontario uključujući u Torontu prepoznatljivu skulpturu „Mobius“ od nerdjajućeg čelika.

Prošle godine ona je takodje pobedila na javnom konkursu vrednom 50.000 dolara kreirajući skulpturu „Krešendo“ velikih dimenzija koja ne samo ukrašava već i reprezentuje sve prosperitetniji i urbaniji deo grada Burlingtona u južnom Ontariju koji je proglašen najboljim kanadskim gradom srednje veličine.

Govoreći za Betu o talasu kao dvostrukoj pobedničkoj inspiraciji Otaševićeva je kazala da su talasi i organske forme njeni trajni podsticaji.

„Hidrodinamika i tečnost u pokretu je nešto što za mene predstavlja promenu, protok vremena, prirodne cikluse, ali i nešto na šta često ne možemo da utičemo. Ovaj oblik dinamike nas podseća da smo, kao bića, samo delić protoka u prirodi“, objasnila je umetnica.

Ljiljana Otašević magistrirala je slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Pavlovića 1992, a dve godine docnije preselila se u Toronto. Premda po obrazovanju slikarka prevashodno se kreativno izražava kao vajarka i autorka funkcionalnih skulptorskih instalacija na otvorenom prostoru. Tematski i ambijentalno svojim radovima opredeljena je za očuvanju životne sredine.

Izlagala je u Kanadi, SAD i na Bliskom istoku. Radi i kao umetnički direktor, dizajner enterijera i kurator. Bila je i jedan od autora fotografija, organizator i kustos kanadske postavke izložbe fotografija i video instalacija „Udavljeni grad“ o poplavama koje su Srbiju zadesile 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.