U trendu

Otvoren međunarodni beogradski sajam knjiga

Jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvorili su večeras reditelj Emir Kusturica i predstavnica Rusije, zemlje ovogodišnjeg počasnog gosta, direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu i priređivač serije knjiga o srpsko-ruskim istorijskim vezama Natalija Noročnickaja.

Noročnickaja je poručila da Srbija i Rusija treba da čuvaju i uvećavaju neprocenjivo blago zajedničke slovenske pravoslavne kulture, „našu Bogom danu ćirilicu!“. 

„Kulturni kod naših naroda, upijajući u sebe sva dostignuća savremenog naučno-tehničkog progresa, čuva našu samobitnost. Za Ruse i Srbe podjednako su draga imena Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Šolohova kao i Petra Petrovića Njegoša, Branislava Nušića,  Dobrice Ćosića, Ive Andrića“, rekla je Noročnickaja i dodala: „Neka se ovaj niz slavnih imena nikada ne prekine, neka se popunjava novim imenima!“.

On ja rekla da su u istoriji stare Rusije i u istoriji južnih Slovena književnost, hrišćanstvo i državnost izrastali  iz istog korena i neraskidivo su povezani.

U naše vreme često se može čuti da knjige postaju prošlost, da digitalno doba diktira svoja pravila. Život, međutim, svedoči o nečem drugomm, rekla je Noročnickaja  i izrazila očekivanje da će posetioci sajma na štandovima naći neke nove autore, nova dela koja će im otkriti Rusiju. 

Ona je zaključila da više ruskih knjiga treba da se prevodi na srpski, a više srpskih autora treba da nađe put do srca ruskih čitalaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.